Događaji

gradske sličice

Na terenu sa zadarskim komunalnim redarima: nikad napojnice, vječno u konfliktu

Na terenu sa zadarskim komunalnim redarima: nikad napojnice, vječno u konfliktu
Bojan Bogdanić

Često domaći ljudi upozoravaju da se turisti raspojasaju kod nas - i rade sve što im je nedozvoljeno raditi doma. U Zadru komunalni redari imaju nezahvalan i ne baš dobro plaćen posao. Kod uklanjanja štekata prvi na udaru, nikad napojnice, a vječno u konfliktu.

Dostavna vozila koja jurcaju po zadarskom Poluotoku, psi bez povodnika - sve je to njihova obveza. A od ove sezone moraju se baviti i oskudnom odjećom šetača u staroj gradskoj jezgri pa i mjerenjem buke. Jureći romobili i bicikli spadaju pak pod policiju.

Gužve u staroj gradskoj jezgri do devet ujutro. Nakon toga onomu tko je na Poluotoku u dostavnom kamionu slijedi kazna, tvrtkama i do 1200 eura. Komunalni redari isprva samo upozoravaju. Ako je riječ o kojoj minuti, progledaju kroz prste.

Na njihov e-mail na dan stigne i više od tridesetak pritužbi. Građanima smeta štošta, katkad opravdano, a katkad samo da se prigovori. No, nakon svake prijave ovi komunalci moraju izaći na teren.

Psi bez povodca i vlasnici koji ne skupljaju njihov izmet, oduzmu velik dio radnog vremena zadarskim redarima. Kazna za takav prekršaj je oko 66 eura, a ako se plati na licu mjesta - kazna je za trećinu niža.

Kažnjavanje zbog buke i 'nećudorednog' odijevanja

Ove godine dobili su i nove obveze. Upozoravanje i kažnjavanje zbog buke te nadziranje "nećudorednog" odijevanja. Još se uhodavaju. Kazna 130 eura. Problem je, kažu - što im osobe nisu dužne dati osobnu kartu, pa onda moraju zvati policiju.

Bilo koja strvina na cesti - pa čak i u moru - na kraju je također njihov posao.

- Dobili smo prijavu da komad tune da pliva u kanalu. Lučka kapetanija nije imala koga poslati i onda smo je mi uz pomoć veterinarske stanice, koja je nadležna za uklanjanje lešina na javnim površinama - uspjeli izvući, kaže Marko Kapetanović.

Glorija Zrilić Buterin radi ovaj posao samo desetak dana. Stresno je, kaže - puno je terenskog rada, a zna biti i sukoba. Interna im je šala da će prije dobiti pljusku nego napojnicu. Na natječaj za četiri komunalna redara ovoga ljeta javilo se samo troje ljudi.

 


Reci što misliš!