Događaji

naši otoci

Obnovit će se Društveni dom u Poljani i stara uljara na Sestrunju

Obnovit će se Društveni dom u Poljani i stara uljara na Sestrunju
Naši školji

Iz Programa razvoja otoka u 2023. godini Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Općini Preko odobreno je 116.500 eura za dva prijavljena projekta na javni poziv raspisan 7. veljače 2023. godine.

Za projekt uređenja i opremanja Društvenog doma u Poljani odobreno je 60.000 eura, a za uređenje i opremanje stare uljare na Sestrunju 56.500 eura.

Društveni dom u Poljani koristit će se za javne potrebe, društvena okupljanja, za potrebe udruga i KUD-ova, za manifestacije i sl., a predviđeni su radovi na katu postojeće zgrade, gdje će se urediti multifunkcionalna dvorana, pomoćna prostorija te sanitarni čvor.

Na sjeveroistočnom pročelju predviđa se zatvaranje otvora, formiranje sanitarnog čvora i popločenje podova keramičkim pločicama. S vanjske strane zamijenit će se vanjska stolarija, urediti fasada, zamijeniti krovište, pokrov, vanjska limarija i opšavi. Ravni krov iznad etaže prizemlja sanirati će se tzv. TPO – hidroizolacijskom membranom, a kako bi se prostor u potpunosti doveo u funkciju, obradit će se i elektroinstalacije.

- Opći cilj projekta je pozitivno doprinijeti razvoju kvalitete životnih uvjeta, društvene infrastrukture i usluga na području Općine Preko. Ovim projektom želimo izravno doprinijeti razvoju otočne društvene i javne infrastrukture, razvoju lokalne zajednice, povećanju kvalitete života, sprječavanju iseljavanja mladih i obitelji s djecom, ističe općinski načelnik Jure Brižić.

Projektom obnove stare uljare na Sestrunju, dodaje, osigurat će se lokalnim maslinarima prerađivački kapaciteti kojima će povećati kvalitetu proizvoda, smanjiti troškove proizvodnje ulja te omogućiti bržu i učinkovitiju preradu njihove primarne sirovine i konkurentniji položaj na tržištu.

- Stanje uljare je takvo da je potrebna nužna obnova i uređenje kako unutrašnjosti prostora tako i vanjske ovojnice zgrade da bi se stvorili higijenski i svi ostali uvjeti za suvremenu preradu maslina, kaže načelnik Brižić.

Projekt je podijeljen u tri grupe: obnova konstrukcije (zidovi , krovna konstrukcija, vanjska ovojnica), uređenje unutrašnjosti građevine (sanitarni blok, zidne i podne obloge, instalacije) i nužni radovi uređenja vanjskog okoliša (prilazna rampa, ograda).


Reci što misliš!