Događaji

teološki pogled

Fra Stipe Nosić: Posebnost zadarske slike Gospa od milosti

Fra Stipe Nosić: Posebnost zadarske slike Gospa od milosti
fra Stipe Nosić

​Zadarska slika Gospe od milosti mnogo je maštovitije koncipirana nego slične slike s tom tematikom, koje uglavnom prikazuju Gospu kako štiti vjernike svojim plaštem. Ova slika, osim što prikazuje Gospu kako svojim plaštem zaklanja ljude, u centru ima Bezgrešnu Blaženu Djevicu Mariju

Naslikana je prema izričaju pisma: „I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda.“ (Otk 12,1) Slika povezuje temu Gospe od milosti i istinu Bezgrešnog začeća. Veliki Gospin plašt, izvana zlatne a iznutra zelene boje, koji štiti ljude, govori o njezinom milosrđu. A istina da je ona rodila Sina, koji ju je izuzeo od istočnog grijeha, ljudima osigurava zagovor kod Boga.

Zato njezin zagovor moli zemaljska Crkva.

Milosrdna Gospa plaštem prekriva sve koji se nalaze ispod i pruža im zaštitu. Pod plaštem su mnoštva ljudi različitih zanimanja i položaja. Motiv je vrlo poznat, a slike sa sličnim detaljem nazivaju se „Gospa od milosti“, „Gospa od milosrđa“ ili „Milosrdna Gospa“. Čini se da ideja za takav prikaz Gospe ima korijen u običajnom pravu prema kojem onaj koji se sakrije pod plašt vladara uživa punu pravnu zaštitu.

Posebnost slike može se smatrati i činjenica da je i Bog otac na slici prikazan s plaštem grimizne boje, tako da i on dok kruni Djevicu svojim plaštem zaklanja nju i one s njom.

Rašireni plašt Boga Oca i plašt Blažene Djevice kao da hoće poručiti kako zahvaljujući Mariji, Kraljici neba i zemlje, i pored pada čovjeka Božje milosrđe i dalje vrijedi. Kompozicija tematski odgovara Isusovoj slici milosrdnog Oca, kao i osnovnim teološkim postavkama o Bogu, pa bi se slika mogla slobodno nasloviti „Milosrdni Otac i Milosrdna Majka“.

Slika bez sumnje podsjeća na svetopisamski zaziv: „Pristupajmo dakle smjelo Prijestolju milosti da primimo milosrđe i milost nađemo za pomoć u pravi čas!“ (Hebr 4,16) Slika na određeni proročanski način uključuje poruku novog blagdana „Nedjelje Božanskog milosrđa“, kojeg je 2000. godine Crkvi preporučio papa Ivan Pavao II. 

 


Reci što misliš!