Događaji

od ponedjeljka, 5. lipnja

Na Viru počinje intenzivna kontrola prijave gostiju

Na Viru počinje intenzivna kontrola prijave gostiju

Od ponedjeljka 5. lipnja do kraja ljetne turističke sezone Komunalno redarstvo Općine Vir u suradnji s virskom Turističkom zajednicom počinje s intenzivnom kontrolom u virskim naseljima, i to radi provjere izvršavanja zakonske obaveze prijave gostiju i suzbijanja sive ekonomije u turizmu.

Riječ je o uobičajenoj praksi koju provode djelatnici Turističke zajednice i Komunalnog redarstva, koja će se kao sezonska aktivnost upotpuniti pojačanim djelovanjem turističke inspekcije Državnog inspektorata.

U više slučajeva tijekom posljednje dvije godine novčano su kažnjeni iznajmljivači zbog uočenih nepravilnosti, ili su zatvoreni objekti u kojima je utvrđen takozvani „rad na crno“, prenosi Virski list.  

- Praksa obilaska virskih naselja pokazala se kao pun pogodak, jer smo posljednjih godina uspjeli evidentirati značajan broj onih koji ne izvršavaju svoje zakonske obaveze prijave gostiju. S druge strane, dolazak turističkih inspektora na otok Vir tijekom ljetne sezone najbolja je moguća stvar za sve nas u turizmu koji radimo na uvođenju reda u sustav prijave gostiju i suzbijanju sive ekonomije – ukazuje direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić na napore koje djelatnici TZ-a i jedince lokalne samouprave poduzimaju kako bi se nelegalnim iznajmljivačima stalo na kraj.

- Izbjegavanje prijavljivanja gostiju svima na Viru nanosi ogromnu štetu. Time se opstruira razvoj turizma na Viru, narušava se ugled destinacije jer je uglavnom riječ o lošijim i nekategoriziranim objektima, dok o šteti koja se nanosi legalnim iznajmljivačima obiteljskog smještaja i ugostiteljima ne treba puno govoriti – dodaje direktor Liverić.

Kontrolom će se zato od lipnja do kraja rujna višekratno i sustavno obuhvatiti sva virska naselja; od Šetnice Jadro, Radovanjice, Miljkovice, Luke, Prezide, Virića, Straže, Bobovika i Lučice, do Slatine, Lozica, Radnjače, Torova i Kozjaka.

- Proći ćemo nekoliko puta sva virska naselja i evidentirati sve one koji nelegalno primaju turiste ili nelegalno obavljaju turističku i ugostiteljsku djelatnost, a te ćemo podatke podijeliti s Državnim inspektoratom – poručuje direktor Liverić.  

Pored ove kontrole radi suzbijanja sive ekonomije i uvođenja reda u sustav prijave gostiju, u virskom TZ-u ističu općeniti značaj napora da se otočnim domaćinima ukaže na zakonsku potrebu prijave gostiju koji nemaju prebivalište na otoku.

Prijava rodbine i prijatelja koji posjećuju vlasnike objekata na otoku također su važni zbog što preciznijeg vođenja statistike o broju turista i posjetitelja otoka, dok će turistički inspektori pored toga kontrolirati prijavu i odjavu boravka turista te obračun, naplatu i uplatu turističke pristojbe.


Reci što misliš!