Događaji

ostaju bez prireza

Hoće li gradovi i općine "opaliti" astronomski porez na vikendice?

Hoće li gradovi i općine
Dino Stanin/PIXSELL

Ukidanjem prireza u sklopu nove Vladine porezne reforme većina će gradova i općina ostati bez velikih prihoda. Dijelom će to moći kompenzirati povećavanjem poreza na kuće za odmor. Hoće li gradovi i općine pribjeći tom rješenju?

U Zadru je prirez 12 posto. Gradu to donosi nezanemarivu svotu na godišnjoj razini, piše Radio Zadar. 

- Lani je prireza naplaćeno nešto više od 28 milijuna kuna. Druga porezna olakšica koja je predviđena reformom jest povećanje neoporezive osnovice i povećanje koeficijenta poreznih odbitaka. Za tu olakšicu još uvijek nemamo podatke koliko će uzeti prihoda iz gradskog proračuna, kazao je Ivan Mijolović, gradski pročelnik za financijel

Država je predvidjela da se, među ostalim, ti gubici kompenziraju povećavanjem poreza na kuće za odmor. On se dosad naplaćivao od 0,66 do 1,99 eura po kvadratnom metru. Upravo je taj maksimalan iznos naplaćivao Zadar. Hoće li ga povećavati?

- U ovom trenutku nemam nikakvog prijedloga odluke. Još uvijek smo u statusu analize porezne reforme, kaže Mijolović.

Gradski vijećnici su također još uvijek suzdržani. Nezavisni Enio Meštrović ističe da je prije ikakvih poskupljenja nužna detaljna analiza, a SDP-ov Daniel Radeta načelno nema ništa protiv:

- Porez na vikendice i nekretnine koje nisu u funkciji svakako treba uvesti. Ali kada su u pitanju nekretnine koje obavljaju nekakvu djelatnost ne treba oporezovati jer one već jesu u sustavu zbog boravišnih taksi, pristojbi..., ističe Radeta.

I na Viru je porez na kuće za odmor na maksimalnom iznosu, 1,99 eura. Time se od osam tisuća objekata zaradilo 10-ak milijuna kuna. Hoće li povećavati ovaj porez? 

- Ne bih govorio o tome dok ne vidim točnu analizu koliko se točno sredstava gubi. O tome treba dobro promisliti, pojasnio je Marino Radović, virski načelnik

Općina Sukošan je također dosad ubirala maksimum iz poreza na kuće za odmor. Od otprilike tisuću registriranih vlasnika kuća za odmor ove će godine zaraditi 120 tisuća eura.

- Zasad nismo razmišljali o povećanju. A ako dođe do poskupljenja, ono će biti malo, sigurno neće ići sve do 5 eura po kvadratnom metru. A u 2024. godini sigurno nećemo povećavati taj porez, kaže Ante Martinac, sukošanski načelnik.

Povećavanje poreza na kuće za odmor trebalo bi se početi primjenjivati od 1. siječnja sljedeće godine.


Reci što misliš!