Događaji

osvrt superlovca

Superpotjera: Tko je najuspješniji lovac?

Superpotjera: Tko je najuspješniji lovac?
Miroslav Ambruš Kiš

Analitički um Superlovca, zadarskog profesora Svena Marcelića, otkriva - tko je najuspješniji Lovac i kako uopće pristupiti toj temi, po kojim kriterijima?

- Nakon što je prva sezona Superpotjere došla kraju želio bih vam svima zahvaliti na pozitivnim komentarima i reakcijama, a kolegama lovcima i lovkinji, kao i cijelom uredničkom i producentskom timu na sjajna tri mjeseca koje smo proveli u tom ringišpilu, piše Marcelić.

Ipak, želio bih reći nekoliko riječi o jednom specifičnom problemu, a to su članci koji jučer i danas tematiziraju tko je najuspješniji/najefikasniji lovac.

Naime, jučer je na jednom portalu izašao članak o tome pa je konstatirano da sam s 20 od 31 odgovora najefikasniji i da je to 93.54%. Danas je to prenijelo još nekoliko dnevnih novina. Naravno, svakome tko zna osnovnoškolsku matematiku jasno je da je to nemoguće.

Evo, dakle, objašnjenja kako je došlo do toga. Mi kao ekipa lovaca pratimo rezultate kako bismo bolje postavljali taktiku i vidjeli gdje griješimo u igri. To radimo u grupi u kojoj se dopisujemo, a podatke obrađujemo Mladen i ja, svatko jedan dio. Tako sam nakon zadnje epizode napravio skupnu statistiku, a Krešimir Sučević-Međeral ju je prenio na temu o Superpotjeri na forum.hr.

Nakon toga jedan portal prenosi podatak o broju javljanja i točnih odgovora gdje konstatira da sam imao 20/31 odgovora umjesto 29/31, što je očito točan podatak. Potom isti krivi podatak nekritički preuzimaju još neki.

Dakle, vijest nastaje tako da mi lovci sami napravimo statistiku, prenesemo je na forum i onda se novinari ne potrude niti provjeriti što objavljuju pozivajući se na nas.
Dodatna komplikacija je da svoju statistiku vodi i Семён Федотов koji ima drugi skup podataka (inače, Semjon je statistički kroničar entuzijast bez kojega ne bismo imali gotovo ništa od podataka, sjajan čovjek) i koji nam omogućuje da znamo još puno dodatnih stvari - ako mislite sudjelovati na (Super)Potjeri provjerite njegovu stranicu, jako je korisna za taktičku pripremu.

I onda nastaje cijeli miš maš uglavnom zato što se nepažljivo prenosi (tko je autor kojeg dijela podataka?), nakon toga donose zaključci koji su prilično upitni, a osim toga nije jasno koji bi kriterij uopće bio relevantan. Evo nekoliko mogućnosti, kombiniram Semjonove i svoje podatke.

Ako je to:

- najveći broj pobjeda - Mladen s 24
- najveći postotak pobjeda - Krešo sa 76.7%
- najveći broj točnih odgovora - Dean s 83
- najviši postotak točnih odgovora - ja s 93.5%

Ukratko, Superpotjera je timska igra. U njoj je 13 od 40 igrača uspjelo pobijediti, od čega 4 koji su pobijedili nas petero. Dakle, jednom u deset slučajeva netko je bio bolji od petero lovaca.

Mi lovci smo pritom na oko 88% točnih odgovora, dok su natjecatelji na znatno nižem postotku - prestao sam voditi tu statistiku, ali malo iznad 60%. Zato nas je i teško pobijediti, jer je margina za pogrešku vrlo mala.

A sad polako na pripreme za jesensku sezonu.
 


Reci što misliš!