Događaji

u sklopu ITU mehanizma

Ministar regionalnog razvoja Erlić za razvoj 22 grada dodijelio 680 milijuna eura

Ministar regionalnog razvoja Erlić za razvoj 22 grada dodijelio 680 milijuna eura
Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar regionalnog razvoja Šime Erlić uručio je u utorak predstavnicima 22 hrvatska grada odluku o dodjeli ukupno 680 milijuna eura za razvoj urbanog područja, uključujući ulaganja u energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, kulturnu baštinu te 'brownfield' ulaganja.

Odluke u financijskim sredstvima dodijeljene su na konferenciji „ITU urbana agenda za Hrvatsku do 2030.“, u sklopu ITU mehanizma, posebno osmišljenog za gradove koji pomoću njega mogu provesti investicije od strateškog značaja za cijelo urbano područje.

Konferencija je okupila predstavnike lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj te stručnjake i znanstvenike iz područja urbanog razvoja, a ministar je predstavnicima 22 hrvatska grada dodijelio odluke o provođenju .Radi se o financijskom mehanizmu

Ministar Erlić u svom je obraćanju istaknuo da 68 posto hrvatskih stanovnika živi u urbanim područjima 

„Rastuća urbanizacija donosi brojne izazove i zato je iznimno važno da se gradovi učinkovito organiziraju, da budu ekološki, da primjenjuju digitalna rješenja i optimalno koriste javne prostorne resurse. Sredstva za 22 hrvatska ITU grada u ukupnom iznosu od 680 milijuna dat će snažan financijski impuls za provedbu strategija razvoja njihovih urbanih područja", rekao je Erlić.

Spektar ulaganja proširen je na 'brownfield' ulaganja (ulaganja u napuštene industrijske, vojne i komercijalne lokacije), na investicije u kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, održiv turizam, poduzetništvo i dr.

Ministar Erlić je istaknuo da 680 milijuna eura za 22 grada predstavlja veliko povećanje u odnosu na prethodno programsko razdoblje, kada je iz ITU mehanizma na raspolaganju bilo 350 milijuna eura za 8 gradova.

Gradonačelnik Rijeke i potpredsjednik Udruge gradova Marko Filipović rekao je kako je deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji obilježeno snažnim zamahom lokalnih investicija, koje će kulminirati u godinama koje dolaze, zahvaljujući sredstvima ITU mehanizma.

"Stoga smatram da je ova jubilarna godina krajnji trenutak za otvaranje rasprave o novoj perspektivi hrvatskih gradova. Kapaciteti i znanja potrebni za provedbu nužnih reformi koncentrirani su upravo u gradovima. To je razina vlasti koja je najbliža građanima, a današnji održivi razvoj teško je zamisliv bez građanske participacije“, rekao je riječki gradonačelnik Filipović.

Dodao je da će riječka urbana aglomeracija znati kvalitetno iskoristiti dobivena EU sredstva.


Reci što misliš!

 Izdvojeno