Događaji

gradske priče

Ahimsa Zadar: Promicanje volontiranja, nenasilja, ekologije, uz puno zabave!

Ahimsa Zadar: Promicanje volontiranja, nenasilja, ekologije, uz puno zabave!
Iva Pejković

Znate li da u Zadru djeluje udruga Ahimsa? Čime se točno bavi i što pružaju mladima?

Udruga mladih Ahimsa (sanskrt: nenasilje, ljubav, suosjećanje) iz Zadra osnovana je krajem 2016. godine. Zamislili su svoj rad kroz razne radionice, organiziranje događaja, volontiranje i puno zabave.

Cilj Udruge je prevencija nasilja među mladima, zaštita i borba za ljudska prava, poticanje mladih na brigu za stare, nemoćne i potrebite, te promicanje ideje očuvanja prirode i okoliša sa svrhom razvoja cjelokupnog civilnog društva.

Udruga mladih Ahimsa je u 2022. godine dobila pet tisuća kuna za troškove provedbe projekta „Volontiranje – najbolji hobi“, a čiji davatelj sredstava je Grad Zadar – Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo.

Tim financijskim sredstvima Udruga je financirala uglavnom troškove koji proizlaze iz volonterskih angažmana koje provodi već nekoliko godina. Sredstvima su pokrili troškove okupljanja volontera i korisnika na Športskom centru Višnjik koji se održao 25. lipnja 2022. godine (najam prostora, potrebni materijali, piće, grickalice).

Sudjelovali su, u suradnji s gradom Zadrom, na provedbi projekta KvartArt gdje su ovim sredstvima pokrili troškove aktivnosti koje su proveli u Centru za pružanje usluga u zajednici Mocire, Domu za starije i nemoćne Zadar te u parku Sfinga gdje su rijekom dva dana imali štand s knjigom Jurice Milina.

U prostoru CodeHub-a proveli su i druženje volontera 13. siječnja. Novac iz projekta iskoristili su za kupnju majica i boje za tisak istih koje smo poslije organzirane radionice ukrašavanja, poklonili volonterima kao znak pažnje za sve što rade za društvo i grad Zadar.

Osim spomenutih aktivnosti koje su uspjeli ostvariti zahvaljujući ovom projektu, Udruga mladih Ahimsa je dio sredstava utrošila i na tekuće troškove kao što su bankovni troškovi vođenja računa, papire, tinte i ostale potrebne materijale. Osim toga, financiran je i službeno promotivno roll up platno Udruge mladih Ahimsa.