Događaji

Projekt

Odobreno pet milijuna eura za gradnju pročišćivača u sklopu projekta Aglomeracija Preko – Kali

Odobreno pet milijuna eura za gradnju pročišćivača u sklopu projekta Aglomeracija Preko – Kali
Naši školji

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odobrilo je financiranje projekta gradnje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Preko – Kali isporučitelju vodnih usluga, komunalnoj tvrtki Otok Ugljan d.o.o.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 7,880.072,54 eura, procijenjeni prihvatljivi troškovi iznose 6,304.058,03 eura, a dodijeljeno je bespovratnih 5,043.246,42 eura, odnosno 80 posto iznosa prihvatljivih izdataka projekta.

Riječ je o projektu „Izgradnja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Preko – Kali“ koji obuhvaća gradnju pročišćivača otpadnih voda i podmorskog ispusta te djelomičnog spajanja sustava odvodnje Preka, Poljane i Kali u zajednički sustav javne odvodnje i pročišćavanja.

 

- Ovim projektom sva postojeća kanalizacija mjesta Preka i Poljane spojit će se na pročišćivač, a ujedno će se stvoriti temelji i za sve daljnje faze aglomeracije, za gradnju kanalizacijske mreže i infrastrukture te za priključivanje svih kućanstava u sustav odvodnje, objašnjava načelnik Općine Preko, Jure Brižić, te najavljuje da je spremna i sva ostala dokumentacija za nadolazeće faze aglomeracije koje će se prijaviti na novi natječaj u novom financijskom razdoblju.

Ovaj projekt, ističe, ne označava samo poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture, nego i povećanje kvalitete života otočnog stanovništva, omogućuje puno bolje gospodarske mogućnosti, snažniji rast i razvoj turizma te ostalih gospodarskih grana, ali i bolju zaštitu okoliša.

 

- Ukupna vrijednost projekta iznosi 7,880.072,54 eura, od čega je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja iz Mehanizma za oporavak i otpornost odobrilo sufinanciranje u iznosu od 5,043.246,42 eura, odnosno 37,988.340,15 kuna. Važno je napomenuti da je ovo rezultat kvalitetno odrađene pripreme projekta u koju je uloženo iznimno puno truda, rada i vremena te smo još jedan put potvrdili činjenicu da dobro pripremljen projekt i kvalitetna suradnja općine, županije i države moraju uroditi plodom, ističe načelnik Brižić.


Reci što misliš!