Događaji

It Event

Drugi dan Tuna, Sushi & Wine Festivala: Vrsaljko oduševio osvježavajućom terinom od skuše, a u četvrtak kuha Veliki chef sutrašnjice – Saša Began

Drugi dan Tuna, Sushi & Wine Festivala: Vrsaljko oduševio osvježavajućom terinom od skuše, a u četvrtak kuha Veliki chef sutrašnjice – Saša Began
Bojan Bogdanić

Sjajna, osvježavajuća terina od skuše s moussullinom od morskih plodova i mariniranim koromačem te skuša odležana u mirinu, japanskom slatkom vinu od riže, s raguom od grahorica i orza zadarskog chefa i profesora kuharstva Josipa Vrsaljka bili su istinske zvijezde drugog dana 7. Tuna, Suhi & Wine Festivala koji se do subote održava na zadarskom Trgu Petra Zoranića.

Kreativna jela privukla su i gurmane visokih kriterija, a Vrsaljko ih nije razočarao, dapače.

Drugi dan zadarskog Tuna, Sushi & Wine Festivala 2023. Drugi dan zadarskog Tuna, Sushi & Wine Festivala 2023.

I ovim je jelima pokazao kako se i inventivna kuhinja može vrlo jednostavno spustiti na ulicu i na festivalske štandove.

I u svakodnevnom dijelu ponude ovogodišnji TSW Festival drži visoku razinu, bilo da je riječ o fast food ribljim burgerima i tacosima Mingle & Fun družine, sjajnim stonskim kamenicama ili Cromarisovim sushi rolicama.

Zato i jesu svi stolovi ispod festivalskog šatora i oko njega gotovo stalno popunjeni, kako ujutro, tako i navečer.

Četvrtak će biti osobito zanimljiv dan. Svoj će cooking show imati chef zadarskog restorana Foša Saša Began.

Bit će mu to prvi javni nastup nakon što je u ponedjeljak navečer, na velikoj svečanosti u zagrebačkom hotelu Esplanada, od prestižnog gastronomskog vodiča Gault & Millau Croatia dobio vrijedno priznanje: proglašen je Velikim chefom sutrašnjice.

Time mu ovaj vodič, očito predviđa sjajnu budućnost nakon što je prepoznao veliki Beganov talent.

Began u Foši kontinuirano surađuje s ugljanskom uzgajalištem XXL brancina Mar Fish u kojem se ta riba usmrćuje japanskom ike jime humanom metodom.

Postupak koji uključuje i brzo cijeđenje krvi iz ribe te njezino višednevno odležavanje na niskoj temperaturi dovodi do osobite kvalitete i okusa ribe koje Japanci znaju kao umami – peti okus.

Began će u svojim jelima ovaj put spojiti gastronomski Istok i Zapad kroz riblji burger u bao (parenom) pecivu u kojeg će umetnuti pljeskavice brancina „Mar Fisha“ te yakitori, riblju verziju japanskih ražnjića od mesa i jetrice brancina.
 
Naravno, da će i dalje „biti živ“ vinski kantun s vinima Kraljevskih vinograda, vinarija Fiolić, Dražina, Degarra, Velebna, PZ Masline i vino i Bora vina, a majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček će održavati svoju radionicu za sve zainteresirane.

Četvrtak će ipak biti najviše poseban zbog predstavljanja Fish Food and More Festivala i maritimne baštine otoka Pašmana.

Ovaj se festival održava na otoku Pašmanu od 20. srpnja do 4. kolovoza, a jedan od ciljeva mu je uvođenje ribe i morskih plodova na svakodnevne jelovnike te predstavljanje baštine otoka Pašmana.


Reci što misliš!