It Event
Drugi dan Tuna, Sushi & Wine Festivala: Vrsaljko oduševio osvježavajućom terinom od skuše, a u četvrtak kuha Veliki chef sutrašnjice – Saša Began
Sjajna, osvježavajuća terina od skuše s moussullinom od morskih plodova i mariniranim koromačem te skuša odležana u mirinu, japanskom slatkom vinu od riže, s raguom od grahorica i orza zadarskog chefa i profesora kuharstva Josipa Vrsaljka bili su istinske zvijezde drugog dana 7. Tuna, Suhi & Wine Festivala koji se do subote održava na zadarskom Trgu Petra Zoranića.
Kreativna jela privukla su i gurmane visokih kriterija, a Vrsaljko ih nije razočarao, dapače.
I ovim je jelima pokazao kako se i inventivna kuhinja može vrlo jednostavno spustiti na ulicu i na festivalske štandove.
I u svakodnevnom dijelu ponude ovogodišnji TSW Festival drži visoku razinu, bilo da je riječ o fast food ribljim burgerima i tacosima Mingle & Fun družine, sjajnim stonskim kamenicama ili Cromarisovim sushi rolicama.
Zato i jesu svi stolovi ispod festivalskog šatora i oko njega gotovo stalno popunjeni, kako ujutro, tako i navečer.
Četvrtak će biti osobito zanimljiv dan. Svoj će cooking show imati chef zadarskog restorana Foša Saša Began.
Bit će mu to prvi javni nastup nakon što je u ponedjeljak navečer, na velikoj svečanosti u zagrebačkom hotelu Esplanada, od prestižnog gastronomskog vodiča Gault & Millau Croatia dobio vrijedno priznanje: proglašen je Velikim chefom sutrašnjice.
Time mu ovaj vodič, očito predviđa sjajnu budućnost nakon što je prepoznao veliki Beganov talent.
Began u Foši kontinuirano surađuje s ugljanskom uzgajalištem XXL brancina Mar Fish u kojem se ta riba usmrćuje japanskom ike jime humanom metodom.
Postupak koji uključuje i brzo cijeđenje krvi iz ribe te njezino višednevno odležavanje na niskoj temperaturi dovodi do osobite kvalitete i okusa ribe koje Japanci znaju kao umami – peti okus.
Began će u svojim jelima ovaj put spojiti gastronomski Istok i
Zapad kroz riblji burger u bao (parenom) pecivu u kojeg
će umetnuti pljeskavice brancina „Mar Fisha“ te yakitori,
riblju verziju japanskih ražnjića od mesa i jetrice
brancina.
Naravno, da će i dalje „biti živ“ vinski kantun s vinima
Kraljevskih vinograda, vinarija Fiolić, Dražina, Degarra,
Velebna, PZ Masline i vino i Bora vina, a majstorica
origamija Sanja Srbljinović Čuček će održavati svoju
radionicu za sve zainteresirane.
Četvrtak će ipak biti najviše poseban zbog predstavljanja Fish Food and More Festivala i maritimne baštine otoka Pašmana.
Ovaj se festival održava na otoku Pašmanu od 20. srpnja do 4. kolovoza, a jedan od ciljeva mu je uvođenje ribe i morskih plodova na svakodnevne jelovnike te predstavljanje baštine otoka Pašmana.
Vezane vijesti
-
„Nestrpljivi smo i mi. Tjednima radimo danonoćno, radimo subotama… Jedva čekamo dan kada ćemo krenuti s liječenjem“, tim nas je riječima u bunkeru u kojem je smješten linearni akcelerator, dočekala fizičarka Opće bolnice Zadar, Marija Zorić.
-
Uoči blagdana nebeske zaštitnice Gospe od Ružarija, svečanom sjednicom obilježen je Dan općine Ražanac.
-
Povodom Dana europske baštine i 20 godina Odjela za etnologiju i antropologiju, u ponedjeljak, 7. listopada s početkom u 17:00 sati u Muzeju betinske drvene brodogradnje u Betini otvorit će se izložba "Jadranska maritimna hodočašća" .
-
Udruga Priješka luzarica i Turistička zajednica Općine Preko organiziraju u nedjelju, 6. listopada u 18.30 u Crkvi Gospe od Ružarija u Preku drugi donatorski koncert “Kraljice krunice, moli za nas” za obnovu “store crikve”.
Izdvojeno
-
Znanstvenici su izdali ozbiljno zdravstveno upozorenje o uobičajenoj praksi koju milijuni ljudi rade u svojim kuhinjama.
-
Pogledajte raspored posjeta stajalištia bibliobusa i ne propustite savršenu priliku za pročitati novo štivo !
-
Postoji velika šansa da ste barem jednom rekli malu laž svom liječniku. Na kraju krajeva, svi želimo biti zdravi, a čak i ako ste u izvrsnoj formi, odlazak liječniku ponekad može biti stresno iskustvo. Bilo zbog nelagode ili želje da izgledamo zdravije, većina nas ne govori uvijek potpunu istinu svojim liječnicima.
-
Neki su metali u malim količinima zdravi za organizam. Željezo, primjerice, trebamo unositi na redovnoj bazi, ali druge metale treba izbjegavati. I zato neki ljudi vjeruju da je štetno polizati poklopac čašice jogurta. Je li to točno?
Reci što misliš!