Događaji

Natura Jadera

Plaža Sakarun najveći je izazov u planu upravljanja ekološke mreže Dugog otoka

Plaža Sakarun najveći je izazov u planu upravljanja ekološke mreže Dugog otoka

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije - Natura Jadera predstavila je plan upravljanja za područje Dugog otoka. Donošenje ovoga plana proizašlo je iz obveze Hrvatske kao članice Europske unije. Planom je prije svega operativan za djelatnike Natura Jadera.

Što se tiče Dugog otoka, na njegovoj se realizaciji radilo godinu i pol pojašnjava u najkraćim crtama - ravnatelj ove javne ustanove Damir Perić.

Problem broj jedan, ako je suditi po istupima predstavnika lokalnog stanovništva, je nadaleko poznata plaža Sakarun - koja je velik magnet za goste, a mještani su posebno osjetljivi na brodare. Načelnik Sali Zoran Morović smatra kako je problem lako rješiv.

- U našem prostornom planu nije uopće predviđeno sidrište na Sakarun, drugi problem veliki su izletnici, brodari koji dolaze iz Zadra, ta plaža može podnijeti 400, 500 kupača ne njih tisuću, ovo je jednostavno pretjerano, previše, kazao je za Radio Zadar.

Tako se brane, što je bio također jedan od prijedloga, ne može staviti - pojašnjavaju stručnjaci. Tu je i Pomorski zakonik koji je iznad svega toga, ne možete nekome zabraniti prilaz ako primjerice dođe do nevremena. Ono što je dobro je što su pomaknute zone sidrenja.

Posidonija će biti zaštićena, ako lokalna politika želi izbaciti sidrišta to može, ali koliko je poznato Županija nije donijela takvu odluku - čulo se na javnoj raspravi u kojoj je sudjelovao i županijski vijećnik SDP-a Jure Zubčić koji je htio da se planom na neki način dotaknu i otpadnih voda iz brodova, što negativno utječe na okoliš.

- Mislim kako se mjere koje su tu predviđene aktivnostima od postavljanja drvenih puteva i slično - mislim da neće zaštiti plažu Sakarun, a u uvali treba zabraniti sidrište, stava je i J.Zubčić.

Glavni čuvar prirode Zoran Božić dobro zna kako na terenu stvari nisu crno - bijele, on je zbog odnošenja kamena oblutka imao posla i s lokalnim stanovništvom. 


Reci što misliš!