Događaji

#obrazovanje

Dodijeljena financijskih sredstava općinama za predškolsku djelatnost u 2023.

Dodijeljena financijskih sredstava općinama za predškolsku djelatnost u 2023.
Zeljko Hladika/Pixsell

Središnji državni ured za demografiju i mlade u utorak je dodijelio financijsku potporu od 2,8 milijuna eura za ovogodišnje održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 110 općina, a njome je obuhvaćeno 3639 djece vrtićke dobi.

Ovom se mjerom olakšava rad dječjih vrtića u općinama s lokalnim proračunom nedostatnim za tu svrhu, istaknula je državna tajnica Željka Josić koja je predstavnicima općina uručila ugovore o dodjeli financijskih sredstava.

Riječ je o financijskoj potpori iz državnog proračuna za što veće institucijsko zbrinjavanje djece predškolske dobi u općinama s potpomognutih područja, priopćeno je iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Josić je naglasila kako je cilj mjere pomoći općinama u održavanju i podizanju standarda kao i smanjiti regionalne razlike u pristupu vrtićima.

Javni poziv općinama za financijsku potporu objavljen je 9.ožujka, a osigurana sredstva ovise o stupnju njihove razvijenosti.

Za općine razvrstane od I. do IV. skupine po indeksu razvijenosti osiguran je iznos od 2,6 milijuna eura, a za općine od V. do VIII. skupine 253.835 eura.

Vlada kontinuirano ulaže u unaprjeđivanje sustava ranog i predškolskog odgoja, te je u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost predviđeno skoro 170 milijuna eura za više od 250 vrtića diljem Hrvatske, napomenula je državna tajnica Josić.

Od 2019. do 2023. vrijednost mjere iznosi 13 milijuna eura, a njome je obuhvaćeno ukupno 16.529 djece.


Reci što misliš!