Događaji

bili smo na otvorenju

Zavodljiv početak Tuna, Sushi & Wine festivala uz raviole sa škampima na staklenom tanjuru s posvetom Zadru

Zavodljiv početak Tuna, Sushi & Wine festivala uz raviole sa škampima na staklenom tanjuru s posvetom Zadru
Iva Pejković

VIDEO: Na Trgu Petra Zoranića pod velikim šatorom jutros je započeo nikad zanimljiviji i ukusniji Tuna, Sushi & Wine Festival, uz posebno nam dragog gosta, chefa Marija Mandarića.

Prvo festivalsko jutro obilježio je tako cooking show svima poznate kuharske zvijezde i jednog od sudionika popularne televizijske zabave „Ples sa zvijezdama“ u kojoj je postao miljenik publike - Mario Mandarić.

Prvi dan Tuna, Sushi & Wine Festivala 2023 Prvi dan 7. Tuna, Sushi & Wine Festivala

Mladi chef u paru s mladom zadarskom kiparicom Zvonimirom Karavidom otvorio je festivalski jutarnji program pod nazivom „Primjenjena umjetnost i održivost u gastronomiji“.

Mandarić je spremao velike raviole od škampa i bijele ribe, šafrana i vlasca sa umakom beurre blanc od maslaca, bijelog vina i kapule. To jelo gostima u velikom festivalskom šatoru na Trgu Petra Zoranića servirano je na Karavidinom staklenom tanjuru.

I prije svoje televizijske epizode Mandarić je bio poznat kao sjajan mladi kuhar koji je radio u najboljim svjetskim restoranima, od Tajlanda do Engleske. Promovirao je zero waste (bez rasipanja) pristup kuhanju često koristeći namirnice koje su njemu susjedni rasipni restorani planirali baciti. Osim toga, aktivno se bavi i humanitarnim radom te je već iskopao šezdeset i šest bunara u žednim dijelovima Afrike. 

Zvonimira Karavida kazala nam je kako je s posebnom pažnjom izradila tanjure od stakla koji slave Zadar (prikazana je mala mreža ulica), a vizualno ne dominiraju nad samim jelom.

- Zanimljivost je kada pojedete jelo, onda tek vidite što se krije na tanjuru. Aplicirali smo laserskom gravurom na tanjur mrežu ulica Zadra i samim time nazvali cijelu tu kolekciju tanjura s dodatkom Zadra.

Raviol od škampa bio je zvijezda na otvorenju festivala. Mandarić kao chef priznao nam je kako sam ne radi sushi, ali ga voli pojesti. 

- Ja sam više za hardcore kuhanje, s umacima, maslacima, vrhnjem, vinima, redukcije, ali volim dobar sushi, najbolji je bio u Aziji ali nije ni ovaj u Zadru daleko od njega! 

Za pripremu raviola trebalo mu je puno vremena - jučer je započela priprema tijesta, bisque se dugo kuha, satima, za ovoliko porcija - 15 sati! 

098f16c21f9b9b9414191f677292c7d6.jpg?v=2Kada je riječ o domaćoj gastronomiji, kaže kako se razvija prema naprijed, broj restorana raste, a smatra da je to zbog pristupačnosti putovanjima i upijanjima novih znanja.

- Mladi ljudi žele po svijetu raditi u vrhunskim restoranima pa se vraćaju i prenose to znanje, to je značajno. I sam sam bio chef kuhinje u Engleskoj, u restoranu s Michelinovom zvjezdicom a nakon toga sam radio na Tajlandu. Nisam oduvijek znao da ću biti kuhar, ali eto. Čuo sam da je dobra plaća, nisam bio dobar učenik, ali kuhanje na brodu me zavelo, našao sam gušt u tome i nastavio sam to gurati i evo! 

Otvorena su i Četiri kantuna festivalskog šatora, pa svakako do kraja tjedna posjetite Festival. Sushi kantun će držati Picnic Mingle & Fun tim, koji će rolati temaki sushi  od Cromarisovih gofa i orade te tune i kozica. čeka vas i Street Food kantun, Eno kantun s vinima vrhunskim vinima na čaše poznatih zadarskih vinara te OPG kantun.

 


Reci što misliš!