Događaji

akcija u zadru

I gradske sredine mogu podržati raznolike i bogate zajednice oprašivača

I gradske sredine mogu podržati raznolike i bogate zajednice oprašivača
Srecko Niketic/PIXSELL

„Natura-Jadera“ JU i „Nasadi d.o.o. “ će predstaviti zajedničku aktivnost podizanja svijesti o važnosti divljih oprašivača "Neka parkovi zazuje" u petak, 21. travnja 2023. g. u 11 sati u Perivoju Vladimira Nazora.

Ne zuji bez veze, pročitaj! 

U petak 21. travnja u Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje na ciljano nepokošene cvjetne livade biti će postavljeno 8 edukativnih ploča s jasnom porukom o važnosti oprašivača.

Dodatnih, 8 manjih ploča biti će poklonjeno dječjim vrtićima i osnovnim školama kao poticaj da dio površine svoga vrta u okolišu škole ili vrtića i oni ostave nepokošenim i na taj način oprašivačima zujalicama osiguraju mjesto za gozbu. Na ovaj način dvije će ustanove ujedno obilježiti Dan planeta Zemlje 22. travnja. 

Inače, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokrenulo je pilot projekt ,,Cro Buzz Klima" kroz kojeg je predviđena suradnja s javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima i drugim institucijama, te provođenje aktivnosti edukacije i podizanja svijesti javnosti o važnosti i raznolikosti divljih oprašivača Hrvatske i njihovoj ulozi u ublažavanju posljedica klimatskih promjena. Prvi rezultati projekta već jasno pokazuju kolika je prednost 'divljih vrtova' naspram 'uređenih' travnjaka. 

Manje košnje, više cvijeća 

- Nije priroda samo u divljini. I gradske sredine mogu podržati raznolike i bogate zajednice oprašivača. A jedan od načina na koji im možemo pomoći je promjena u režimu košnje, kojom će se dopustiti divljem cvijeću da procvjeta. Takav smanjeni režim košnje dovodi do povećanja raznolikosti životinjskih i biljnih vrsta i do smanjenja emisija stakleničkih plinova. Osim toga, intenzivna košnja koja je najčešća praksa u mnogim gradovima i naseljima, zagrijava i isušuje tlo, smanjuje bioraznolikost i spriječava cvatnju biljaka koje su važan izvor hrane za oprašivače, poručuju iz,,Nature-Jadere" JU i,,Nasada d.o.o." 

 


Reci što misliš!