Događaji

večeras

"All the Beauty and the Bloodshed": Osvajač nagrade Zlatni lav u Kino Zoni

Iz jezive Cronenbergove vizije budućnosti u subotu se vraćamo u stvarnost gdje nas očekuje jedan od ponajboljih dokumentaraca posljednjih nekoliko godina, ''All the Beauty and the Bloodshed'', koji kazuje nevjerojatnu priču o umjetnici i aktivistici Nan Goldin.

- Uz osobni život i karijeru, poseban naglasak filma stavljen je na aktivističku borbu P.A.I.N.-a protiv moćne multimilijarderske obitelji Sackler i raskrinkavanja njihove fasade dobrodušnih filantropa koji su krvavi novac od prodaje OxyContina i sličnih medikamenata prali kroz donacije za neke od najzvučnijih svjetskih muzeja i umjetničkih galerija, napisao je u jučerašnjoj kolumni naš Ivica Perinović.

- Ne želim biti pobornik neke teorije zavjere, no siguran sam kako bi ''All the Beauty and the Bloodshed'' suvereno osvojio ovogodišnjeg Oskara da je iz priče izuzeta borba sa Sacklerima. Kako god bilo, film je itekako vrijedan vaše pažnje stoga nemojte propustiti priliku pogledati ga u kinoteci, zaključio je.

Epska, emocionalna i slojevita priča o Nan Goldin, umjetnici i aktivistkinji međunarodnog ugleda, ispričana je kroz njezine projekcije, intimne intervjue, revolucionarne fotografije. Prikazuju se i rijetke snimke njezine osobne borbe protiv obitelji Sackler, koju drži odgovornom za opijatsku krizu. Goldin je osnovala aktivističku grupu P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now) s ciljem prisiljavanja muzeja na odbijanje novca Sacklerovih kako bi sačuvali svoj ugled.

Po uzoru na Act Up organizirali su prosvjede kako bi skrenuli pažnju na toksičnu filantropiju te obitelji čija je tvrtka Purdue Pharma svojim popularnim lijekom OxyContinom raspirila epidemiju uzimanja opijata. Osim toga, grupa se zalagala za destigmatizaciju ovisnosti i smanjenje štete. 

Režiju filma potpisuje renomirana dokumentaristica, Oskarom nagrađena (''Citizenfour'') Laura Poitras, a valja naglasiti kako je s ovim briljantnim filmom do sad zavrijedila na desetke nagrada uključujući i Zlatnog lava za najbolji film na festivalu u Veneciji kao i nominaciju za Oskara. 

''All the Beauty and the Bloodshed'''' je na rasporedu u subotu 15. travnja s početkom od 20 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 3,98 eura (30 kuna) mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije početka prikazivanja.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.


Reci što misliš!