Događaji

Počinje realizacija Programa gospodarske i društvene revitalizacije Like

Počinje realizacija Programa gospodarske i društvene revitalizacije Like
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Počinje realizacija trogodišnjega četiri milijuna eura vrijednog Programa gospodarske i društvene revitalizacije Like, kojim Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kreće s novom politikom regionalnog razvoja, priopćeno je u četvrtak iz ureda župana Ernesta Petryja.

"Sukladno prioritetima provedbe Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine i Vladinog Programa za razdoblje 2020.-2024. godine pokreće se revitalizacija Like, odnosno poticanje gospodarskih i društvenih aktivnosti ulaganjima u infrastrukturne projekte", rekao je Petry za Hinu.

Istaknuo je da će se oni u Lici, kao i svi drugi krajevi, koristiti raznim europskim fondovima, ali, dodao je, to su zasebna razvojna sredstva. "Ovo je samo naša riznica za razvoj, Lika se svaki dan podiže već sada, a uz sva dostupna sredstva i sada ova posebna uskoro će se vidjeti i kod nas velika razvojna razlika”, rekao je Petry. 

Kako stoji u tom programu, nositelj mu je Uprava za potpomognuta područja Ministarstva regionalnog razvoja, koja je odgovorna za njegovu provedbu i programske aktivnosti. 

Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne razine, a njegovi su korisnici gradovi Gospić, Senj i Otočac, te općine Brinje, Vrhovine, Perušić, Lovinac, Plitvička jezera, Udbina, Donji Lapac, Karlobag i Gračac. Podnositelj zahtjeva za projekt može biti i Ličko-senjska županija.

Osim gradova i općina u Ličko-senjskoj županiji, tu je i Gračac iz Zadarske županije. Grad Novalja na Pagu nije obuhvaćen jer su mu kao gradu na otoku dostupna druga financijska sredstva po mjeri za otočni razvoj, rekao je Petry i dodao da županija te gradovi i općine za taj program već pripremaju dokumentaciju.

Primjerice, županija će podnijeti zahtjev za uređenje kongresne dvorane u Razvojnom centru Ličko-senjske županije, rekao je, ističući da je riječ o infrastrukturnim projektima čija vrijednost neće biti manja od 150.000 eura.

Za ovu godinu u državnom proračunu osigurano je 600.000 eura, za iduću više od 1,6 milijuna, a za 2025. godinu više od 1,7 milijuna eura, što je za trogodišnje razdoblje ukupno četiri milijuna eura.

“Program se provodi po uzoru na metodologiju Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova, čime izravno pridonosi jačanju i daljnjem razvoju administrativnih kapaciteta samih korisnika s ciljem učinkovitijeg povlačenja sredstava", zaključio je Petry.


Reci što misliš!