Događaji

uvijek aktivni

Volonterski centar Zadar djeluje već cijelo desetljeće, baza volontera trenutno broji više od 2500 članova

Volonterski centar Zadar djeluje već cijelo desetljeće, baza volontera trenutno broji više od 2500 članova
Iva Pejković

Volonterski centar Zadar ove godine slavi svoj 10. rođendan. Osluškuju potrebe svojih sugrađana, a potom razvijaju ideje na koji način pomoći

Centar je osnovan 8. travnja 2013. godine kao program Udruge socijalnih radnika Zadar i otada neumorno radi na promociji volonterstva, mentoriranju razvoja volonterskih programa, provedbi volonterskih akcija te na edukaciji organizatora volontiranja, kao i mnogobrojnih volontera.

Centar se isprofilirao kao mjesto za informiranje, educiranje i povezivanje svih onih koji žele volontirati s onima koji primaju i trebaju volontere u svojim redovima.

Iz poziva:

- Kroz posljednjih 10 godina nerijetko smo odlazili u razne neprofitne organizacije, kao i osnovne i srednje škole na području grada Zadra i Zadarske županije. Zajedno sa svojim suradnicima ispisali smo mnogobrojne volonterske priče, koje su ostavile svoj trag. U 10 godina postojanja bili smo nositelji preko 20 projekata te partneri i suradnici na brojnim projektima drugih neprofitnih organizacija u Zadarskoj županiji. 

Naša baza volontera trenutno broji više od 2500 članova, a baza organizatora volontiranja gotovo 120 neprofitnih organizacija. Osim toga, 2015. godine postali smo dio Mreže volonterskih centara, a 2019. godine primili smo Oznaku kvalitete za lokalne volonterske centre, koju dodjeljuje naša krovna organizacija Hrvatski centar za razvoj volonterstva, što svjedoči o kvaliteti našeg rada.

Svom radu pristupamo na način da osluškujemo potrebe naših sugrađana, a potom razvijamo ideje na koji način pomoći i kako uključiti naše volontere i druge organizacije koje bi mogle pridonijeti rješavanju problema.

Stoga, na području grada Zadra organiziramo volontere koji pomažu starijim osobama, a trenutno je najveći dio organizacije volonterskih aktivnosti usmjeren na rad s raseljenim osobama iz Ukrajine te za njih održavamo grupu psihosocijalne podrške jednom tjedno, tečajeve hrvatskog i engleskog jezika, konverzacijske tečajeve, radionice za djecu i druge aktivnosti, a svega toga ne bi bilo bez naših vrijednih volontera.

Osim volonterstva, drugo područje našeg djelovanja u posljednjih 5 godina postala je i prevencija elektroničkog nasilja. U sklopu različitih aktivnosti četiriju dosad provedenih projekata s navedenom temom, usmjerenih na podizanje svijesti o ovom problemu, obuhvaćeno je više od 1400 sudionika - djece i mladih, roditelja učenika i vrtićke djece, odgojitelja, nastavnika i stručnih suradnika u dječjim vrtićima i školama, koji su educirani o tome što je elektroničko nasilje, kako ga prepoznati, kako se zaštititi, kome prijaviti zlostavljanje ukoliko do njega dođe i kome se obratiti za dodatnu pomoć i podršku.

Ovim putem želimo zahvaliti svim našim volonterima, organizatorima, suradnicima i prijateljima koji su nas pratili i podržavali na našem putu. Također, posebno zahvaljujemo Zadarskoj županiji i Gradu Zadru na svesrdnoj podršci svih proteklih godina.

Iako nam je 10 tek, veselimo se svakom novom volonteru (i onom „starom“), svakoj organizaciji koja prima volontere i svima onima koji nas vide u nekom dijelu svog djelovanja kao potencijalne partnere.

Nadamo se da nas čeka još mnogo plodonosnih godina i novih volonterskih i inih priča iza kantuna. 

 


Reci što misliš!