Događaji

Nove vještine

U Preku organiziran početnički hobby tečaj kroja i šivanja, dodijeljeni i prvi certifikati

U Preku organiziran početnički hobby tečaj kroja i šivanja, dodijeljeni i prvi certifikati
Naši školji

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu u Preku je prvi put organiziran početnički hobby tečaj kroja i šivanja, a nakon 60 sati naukovanja, pet polaznica dobilo je certifikat o završenom tečaju.

Kako je istaknula ravnateljica POU Dom na žalu Marina Marcelić, tečaj je organiziran u suradnji s POU Zadar, a vodila ga je Katarina Vidas.

- Većina žena imala je malo predznanje o šivanju, znale su napraviti ravan rub na tkanini, ali kompliciranije stvari u izradi odjeće nisu znale. Poput spajanja dijelova, izrade rupica, mijenjanja patenata, pravljenja ušitaka, glačanja, krojenja… sve to im je bilo nepoznato, a željele su naučiti, priča voditeljica tečaja Katarina Vidas.

 

U 60 sati polaznice su učile analizu kroja i mjera za izradu ženske ravne i zvonolike suknje te krojenje i izradu ravne i zvonolike suknje, analizu kroja i mjera za izradu ženskih hlača i potom izradu hlača te analizu kroja, mjera i izradu ženske košulje.

- Bilo je važno ne samo pokazati kako se što radi nego i ukazati na pogrešku jer upravo to nedostaje većini samoukih krojačica, a naše je polaznice uistinu sve zanimalo i svaki bi nam susret bio prekratak za sve što su željele doznati i napraviti, dodaje voditeljica Katarina Vidas.

 

Za trajanja tečaja polaznice su same izradile košulju, tuniku, hlače i suknju, a za kompliciranije odjevne komade, sako ili kaput, nije bilo vremena.


Reci što misliš!