Događaji

srijeda, 5. travnja

Cukrići pozivaju na javnozdravstvenu akciju na Narodnom trgu u Zadru

Cukrići pozivaju na javnozdravstvenu akciju na Narodnom trgu u Zadru
Bojan Bogdanić

Na događanju će se predstaviti mobilna aplikacija Cukar SOS.SMS koja je izrađena u sklopu Projekta CUKAR 5.0.

U srijedu 5.travanja, 2023., od 11:00 do 13:00 sati na Narodnom trgu u Zadru, članovi Udruge Cukrići Zadar će uz pomoć profesora, učiteljica i učenika školske zadruge Iskrice Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje i njihove Područne škole Diklo održat će  javnozdravstvenu akciju gdje će uz pomoć volontera zdravstvene struke provoditi određivanje šećera u krvi prisutnima, educirati o šećernoj bolesti, promovirati radove naših prijatelja i članova i dijeliti edukativne materijale izrađene u sklopu projekta CUKAR 5.0 kojeg provode u suradnji s Gradom Zadrom i Poljoprivredno, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića.

Na događanju će se predstaviti mobilna aplikacija Cukar SOS.SMS koja je izrađena u sklopu Projekta CUKAR 5.0.

Radi se o aplikaciji koja je prilagođena djeci i mladima sa šećernom bolesti. Aktiviranjem SOS-gumba pokreće se generiranje SMS-poruke s lokacijom. Generirana SMS poruka obuhvaća osobne podatke djeteta i lokaciju odnosno rutu s najkraćim putem do djeteta. Poruka se šalje kontaktima (roditelji, članovi obitelji, prijatelji). Aplikacija koja šalje upozorenja o sigurnosti u slučaju nužde može djetetu spasiti život. U sklopu Projekta CUKAR 5.0, Cukrići su tiskali i Prehrambeni priručnik u kojem se nalaze obroci prilagođeni na način da ih djeca mogu sama pripremiti.

Cilj je bio izraditi zanimljiv i zdrav vodič koji će spriječiti posezanje za nezdravom hranom. Obroci su grupirani po godišnjim dobima, a za pripremu jela preporučuje se koristiti sezonski dostupne namirnice. Uz svaki obrok navedene su nutritivne vrijednosti obroka, dobrobiti pojedine namirnice te fotografija.


Reci što misliš!