Događaji

iskorak na razni čitave Hrvatske

Na rivi postavljene dvije nove česme s pitkom vodom

Na rivi postavljene dvije nove česme s pitkom vodom
Kolaž eZadar/ Nera Nejašmić Kozina / Marko Golub / Instant Bedtime Stories & The Illustrated Guide

Inicijativa 1POSTOZAGRAD o postavljanju javnih česmi s pitkom vodom konačno je zaživjela. Prva takva, izašla iz zadarske radionice, postavljena je na rivi i čeka prve korisnike. Iz nje se može piti "na usta", ulijevati vodu u bocu, a ima i posudu za napajanje životinja.

- Prošle godine u suradnji platforme 1POSTOZAGRAD i Goethe-Institut Kroatien pokrenuta je incijativa za novu mrežu javnih česmi u Zadru. Zahvajujući poticaju projekta, nakon niz godina ponovo su bile osposobljene zadarske povijesne česme, a upravo su postavljene i dvije nove na rivi!, objavljeno je na facebooku 1POSTOZAGRAD.

- Nadamo se još najmanje jednoj, u najvećem gradskom parku, perivoju Vladimira Nazora, dodali su.

Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene standarde, a dizajnirali su ih Nera Najamšić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN.

- Zadarski model i nova mreža punktova za besplatnu pitku vodu predstavlja iskorak na razni čitave Hrvatske. Zanimljivost je da je upravo taj model pobijedio na pokaznom/zagovaračkom natječaju za novi zagrebački tipski model koji smo proveli s partnerima još 2015. godine.

- Čestitamo i zahvaljujemo autorima i Gradu Zadaru na iskoraku prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Nove česme doprinijet će i smanjenju upotrebe plastične ambalaže, a izuzetno su važne i u svjetlu klimatske krize.

Foto: Nera Nejašmić Kozina
Crteži: Marko Golub / Instant Bedtime Stories & The Illustrated Guide


Reci što misliš!