Događaji

Velik interes

Održan Projektni dan Centra izvrsnosti u Splitu, sudjeluju i učenici iz drugih županija

Održan Projektni dan Centra izvrsnosti u Splitu, sudjeluju i učenici iz drugih županija
Centar za izvrsnost

U lll. gimnaziji, Prirodoslovnoj školi u Splitu, održan je Projektni dan Centra izvrsnosti na kojem su polaznici prezentirali projekte na kojima su marljivo radili proteklih dvanaest radnih subota.

Učenici iz Centra izvrsnosti matematike, prirodoslovlja, novih tehnologija i informatike okupljenima su pokazali kako programirati robota, organizirali su kviz općeg znanja i otkrili načine kako matematiku učiniti privlačnom.

- Iako s Projektnim danom završava još jedna školska godina, aktivnosti u Centru izvrsnosti ne staju. Dapače, pripremamo se za novu školsku godinu i veselimo se novim projektima pred nama. Ovim putem čestitam svim učenicima na marljivosti koju su pokazali tijekom godine, a mi kao Županija radimo na tome da rad s visoko motiviranim i darovitim učenicima bude istaknut u našem obrazovnom sustavu. Centar izvrsnosti je naš odgovor na neodgovarajući tretman darovite djece i siguran sam da će se u suradnji s nadležnim institucijama i taj problem riješiti, kazao je Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

 

Ponosni mentori koji su s učenicima marljivo radili na projektima bili su zadovoljni prezentiranim, a kao i uvijek, vladao je veliki interes za Centrom izvrsnosti novih tehnologija.

- U Centru izvrsnosti novih tehnologija imamo nekoliko grupa. U prvoj grupi su početnici koji se susreću s elementarnom robotikom, osnovama strujnih krugova i osnovama mehanike. Očekujem da će interes za program novih tehnologija nastaviti rasti i da će učenici podijeliti svoja iskustva i dojmove svojim prijateljima kako bi ih motivirali za ulaganje u nova znanja i rad na sebi, kazala je mentorica u Centru izvrsnosti novih tehnologija, Nela Beronja. 

 

Program Centra izvrsnosti prirodoslovlja pohađa veliki broj polaznika, a mentori Mirko Ruščić sa splitskog PMF-a i Nives Vladislavić s Kemijskog tehnološkog fakulteta ne kriju oduševljenje.

- Centar izvrsnosti prirodoslovlja okuplja 125 učenika od sedmog osnovne do trećeg razreda srednje škole. Prirodoslovlje je zanimljivo učenicima zbog raznolikosti, a danas su na Projektnom danu pokazali određivanje krvnih grupa učenika te ispitali količinu masnoće u grickalicama. Došli su do zanimljivog zaključka da primjerice, čips od paprike ima najveći udio masnoća.

Također, mentori su istaknuli da učenici vole eksperimentalnu nastavu i boravak na otvorenom te praktičnu nastavu.

 

Kvalitetu programa Centra izvrsnosti SDŽ potvrđuje i polaznica programa informatike koja je svaku drugu subotu dolazila u Split iz Zadra kako bi unaprijedila svoje računalne vještine.

- Za informatiku sam se zainteresirala jer sam bila tri puta prva u županiji i sasvim sam slučajno saznala za Centar izvrsnosti, pa sam se prijavila. Program je dosta kvalitetan, atmosfera kompetitivna i zabavna i sviđaju mi se kolege s kojima sam se sprijateljila, zbog čega mi nije teško dolaziti iz Zadra. Pohađam Arduino, što je uglavnom programiranje i elektrotehnika, a imamo dvoje mentora koji se izmjenjuju svaku drugu subotu, kazala je Nera Jurjević, polaznica Centra izvrsnosti informatike.

 

Da matematika može biti privlačna, dokazali su polaznici Centra izvrsnosti matematike Ivano Tabak i Marija Tomičić koji su istaknuli da se program razlikuje od klasičnog školskog programa i da je prilagođeniji darovitim učenicima, što im predstavlja izazov.

Također su naglasili da se mentori trude napraviti poseban i zanimljiv sadržaj, a nerijetko imaju programe i izvan učionica.

 

Projektni dan je ujedno je poslužio i kao dan otvorenih vrata Centra izvrsnosti, a osim učenika iz Splitsko-dalmatinske županije, sudjelovali su i učenici iz drugih županija.

 

Sljedeći tjedan svi polaznici Centra izvrsnosti će putem maila dobiti informaciju jesu li ostvarili pravo direktnog upisa za sudjelovanje u programima CIM, CIP i CINTI u školskoj godini 2023./2024.

Učenici koji nisu ostvarili pravo direktnog upisa te svi zainteresirani moći će se prijaviti na testiranje za sudjelovanje u programima CIM, CIP i CINTI u sljedećoj školskoj godini 2023./2024., od 11. travnja do 8. svibnja putem aplikacije MIA.

 

Sve informacije o upisima u sljedeću školsku godinu mogu se dobiti i putem maila info@ci-sdz.hr. 


Reci što misliš!