Događaji

prosvjed liječnika

Čulinović Čaić pozvala premijera da spasi hrvatsko zdravstvo

Čulinović Čaić pozvala premijera da spasi hrvatsko zdravstvo
Lovro Domitrovic/PIXSELL

Pozivom predsjednice Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renate Čulinović Čaić premijeru Andreju Plenkoviću da spasi hrvatsko zdravstvo, u subotu točno u 12 sati i pet minuta, na Trgu svetog Marka počeo je prosvjed liječnika.

"Obraćam se osobi na kojoj je potez. Premijeru, spasite hrvatsko zdravstvo", pozvala je predsjednica Liječničkog sindikata, pozdravljena povicima odobravanja i zvižducima okupljenih prosvjednika.

Poručila je da je "zdravo zdravstvo u interesu svih nas", te da ih ne zanimaju politika, ideologija i stranke, te poslala poruku onima koji imaju moć donositi odluke da počnu rješavati probleme u zdravstvu.

Osvrnula se i na tvrdnje da liječnici već imaju velike plaće, te poručila političarima da, za razliku od njih, oni svoje plaće zarade nekoliko puta mjesečno.

"Mi predstavljamo tisuće naših građana i pacijenata. Ako netko to ignorira, ne želi dobro Hrvatskoj", istaknula je.    

Prosvjednici su ispunili ulice oko Markova trga, koji je još uvijek ograđen, te razvili veliki transparent "Zdravstvo je tema, premijeru, vi ste na potezu!" 

Ispred Banskih dvora i Hrvatskog sabora ograda je pomaknuta gotovo do crkve sv. Marka gdje je postavljena pozornica s koje će svoje zahtjeve artikulirati predsjednici pet krovnih liječničkih udruga.

Organizatori: Okupilo se oko 1500 liječnika 

Nakon Čulinović Čaić, obratit će se predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić, predsjednica Hrvatskog udruženja bolničkih liječnika Ivana Šmit, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić i Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika.

Po procjenama organizatora, na Markovu trgu okupilo se oko 1500 liječnika iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske.

Iz drugih dijelova Hrvatske prosvjednici su stigli u 15-ak autobusa te su od Trga dr. Franje Tuđmana u povorci stigli na Markov trg noseći transparente "SOS za zdravstvo", "Za ovakvo zdravstvo kriv AP",  "Ako nas neće Hrvatska, ima tko bi!", "Premoreni, podcijenjeni, potplaćeni!", "OTPUZite kako ste i UPUZali", "Andrija Štampar je uspio jer nije imao HZZO".

Prosvjedna povorka kretala se središtem Zagreba, zbog čega je promet bio obustavljen oko sat vremena. 

Putem su cijelo vrijeme bubnjali i zviždali, a građani su im mahali i priključivali se povorci.


Reci što misliš!