Događaji

Besplatno

Počinju edukacije za održivu uporabu pesticida

Počinju edukacije za održivu uporabu pesticida
Dusko Jaramaz / Pixsell

Prema novom Zakonu, izobrazbu provodi Ministarstvo poljoprivrede putem Mjere 1 Programa ruralnoga razvoja, a edukacija je - besplatna.

Edukacija je besplatna i nužna svim korisnicima sredstava za zaštitu bilja jer bez nje ne mogu kupiti pesticide.

 

Prema novom Zakonu, svi profesionalni savjetnici, korisnici i distributeri sredstava za zaštitu bilja moraju imati zadovoljavajuće znanje o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, a potrebna znanja stječu se izobrazbom koju provodi Ministarstvo poljoprivrede - odnosno 148 ovlaštenih predavača u svim županijama, pa tako i u Zadarskoj. 

 

Nikolina Paleka iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede: Prema tom Zakonu, Stručna služba za stručnu podršku razvoju poljoprivrede dobila je ovlasti da putem programa osposobljavanja kroz Mjeru 1 može držati tečajeve za edukaciju o održivoj uporabi pesticida, modul za profesionalne korisnike.

 

- Izobrazba je besplatna, a provodi se kroz dva modula – osnovni i dopunski. Osnovni čini 25-ostani program tečaja i namijenjen je novim korisnicima. Dopunski traje 7 sati i namijenjen je korisnicima koji su odslušali predavanja i moraju produžiti iskaznicu, pojašnjava Nikolina Paleka uz poziv poljoprivrednicima da se prijave za edukaciju:

- Jer bez te iskaznice ne mogu kupiti pesticide… Bit će upisani nakon što završe obrazovanje u FIS bazu Ministarstva poljoprivrede, popis sredstava za zaštitu bilja i korisnika, znači i jedno i drugo. Slobodno neka se jave u naše područne urede, područne službe za stručnu podršku Zadar i dalje ćemo se dogovoriti i o samom kreiranju tečaja…

 

Za stjecanje potvrde o završenoj izobrazbi za profesionalne korisnike osoba mora biti punoljetna i imati završenu najmanje osnovnu školu.


Reci što misliš!