Događaji

Aktualno

Koliko se dugo čeka na preglede u zadarskoj bolnici?

Koliko se dugo čeka na preglede u zadarskoj bolnici?
Dino Stanin/PIXSELL

Za pregled na magnetskoj rezonanci čeka se šest mjeseci, UZV dojke sedam mjeseci, a za ultrazvuk štitnjače više od godinu dana. To su podaci za zadarsku Opću bolnicu koje je u razgovoru za sutrašnji Jutarnji program dao ravnatelj zadarske Opće bolnice dr. Željko Čulina.

Duge liste čekanja na pojedine preglede bolna je točka hrvatskog zdravstva, a "liste" su se zbog dvije godine pandemije covida i produžile.

Šest mjeseci, toliko je potrebno čekati za MR. Kako radi samo jedan magnet, Bolnica planira nabavku još jednog, najavljuje ravnatelj, dr. Željko Čulina:

- Za ultrazvuk dojke slobodni termini su u rujnu, za ultrazvuk štitnjače i više od godinu dana. Tu je problem liječnika na Nuklearnoj medicini. Dvije kolegice su bile na porodiljnom, a sada sve tri rade, pa bi trebalo biti brže. Godinu dana se čeka i za EMNG, neurološki pregled živaca.

 

Problem je i na Pedijatriji koja ima jednog dječjeg kardiologa, a puno naručenih pacijenata: 

- Poslali smo jednu liječnicu na specijalizaciju koja će dio vremena biti na Klinici, a drugi na zadarskoj Pedijatriji. Tako ćemo pokušati skratiti listu čekanja.

 

Znamo da je zbog pandemije zadarska bolnica radila manje pregleda, većina resursa bila je usmjerena na oboljele od covida. S druge strane mnogi su od nas, ako nije bilo baš hitno, izbjegavali odlazak u bolnicu. Posljedica toga povećani su broj novootkrivenih karcinoma za oko 10 posto i duže liste čekanja.

 

Ravnatelj Čulina smatra kako bi karcinoma bilo manje da se u većem postotku odazivamo na besplatne preventivne preglede: 

- Evo primjer Nacionalnog programa prevencije raka pluća. Zadnjih šest mjeseci 15 tisuća ljudi odazvalo se pregledu, otkriveno je 112 karcinoma pluća, od kojih većina u ranoj fazi, zaključio je ravnatelj zadarske Opće bolnice.

  


Reci što misliš!