Događaji

#VROMASLENICA30

Brigadir, pukovnici i branitelji održali sat povijesti o VRO Malenica osmašima Zadarske županije

Brigadir, pukovnici i branitelji održali sat povijesti o VRO Malenica osmašima Zadarske županije
Općina Poličnik/Facebook

Učenici osmih razreda škola iz Obrovca, Jasenica, Starigrada, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Poličnika, Škabrnje i Zemunika, odnosno s područja oslobođenih u VRO Maslenica slušali su produženi sat povijesti čija je glavna tema bila upravo ova vojna akcija.

Učionice svojih škola zamijenili su dvoranom Centra za razvoj i edukaciju u Poličniku, a profesore umirovljenim brigadirom, pukovnicima i braniteljima. Povod je svečano obilježavanje 30. obljetnice VRO Maslenica.


Prvi dio predavanja, koje se u ponedjeljak održalo Centru, izložio je umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije Zadar i 113. brigade HV Šibenik.

Učenicima je objasnio i na karti pokazao koje područje je vraćeno pod nadzor Hrvatske vojske i gdje je točno bila prva linija bojišta. Naveo je glavni cilj operacije koja je nosila kodno ime Gusar – oslobođenje Novskog ždrila i zračne luke Zemunik te ostvarivanje prekinutog prometa pravcem Karlobag – Maslenica – Zadar.

Da bi im dočarao koliko je bi važan taj prometni pravac usporedio je vrijeme putovanje od Zagreba do Zadra. Danas se od jednog do drugog grada može doći u tri sata, a tada je putovanje preko Paga trajalo 10 sati.

Naglasio je da je vojna operacija izvedena uz suradnju brojnih taktičkih grupa i specijalnih postrojbi, ali s malim brojem ljudi. Zaključio je da je vojno iskustvo stečeno u ovoj akciji pomoglo pripadnicima Oružanih snaga u nadolazećim akcijama.

Sat povijesti o VRO Maslenica u Poličniku U Poličniku održan sat povijesti o VRO Malenica osmašima Zadarske županije


Pukovnik Marko Čulina, ujedno i prvi zapovjednik 112. brigade učenicima je objasnio kontekst tijeka Domovinskog rata. U prve dvije godine djelovali su u obrambenim formacijama i branili svako selo, kazao je.


- Treći siječnja 1992. je bio vrlo važan dan jer su tada obranjeni Poličnik, Suhovare i Rupalj. Time smo stekli iskustva, ta obrana nam je dala snage, kazao je Čulina.

Posebno je naglasio koliko s koliko su malo opreme tada raspolagali.

 

Vitomir Burčul opisao je svoje iskustvo sudjelovanja u obrani ovog područja zbog čega je bio i ranjen u lijevu nogu. Iako mu je bio teško prisjećati se i pričati o svom iskustvu, smogao je snage i učenicima opisao što je doživio kako bi oni bolje shvatili uvjete borbe i tadašnja događanja.


- Na mlađima svijet ostaje. Vi ste oni koji će ostati poslije nas i stvarno bih volio da ovo pamtite i čuvate. Možete oprostiti, ali nemojte nikad zaboraviti, poručio je osmašima.

 

Učenicima su još govorili pukovnik u miru Joško Pulja, Petar Strmota i Joško Merhar.

Na sat povijesti došli su i načelnik općine Poličnik Davor Lončar, pročelnik odjela za hrvatske branitelje zadarske županije Josip Vidov te savjetnik za branitelje grada Zadra Tihomir Bakarić. Moderirala je Vesna Matešić iz udruge "Hrvatskoj Za dar". 


Reci što misliš!