Događaji

PROJEKT NISI SAMA

"Zdrava kava s doktorima" Udruge Nismo same u Šibeniku okupila dosad najveći broj sudionika

Promo

U poslijepodnevnim satima u dvorištu kluba AZIMUT održana je četvrta po redu „zdrava kava s doktorima“ Udruge Nismo same koja je okupila dosad najveći broj sudionika, njih 58

Zainteresirane žene imale su priliku svim prisutnim liječnicima postaviti brojna pitanja – od onih vezanih za dijagnozu i suživot s rakom pa sve do onih koji se vežu za sami procesa liječenja i mentalno zdravlje. Razgovaralo se i o općenitim temama poput neinformiranosti građana, preventivnim pregledima, ali i problemima u zdravstvenom sustavu. Udruga je do sada uspješno organizirala zdrave kave u Sisku, Karlovcu i Vukovaru na kojima je prisustvovalo više od 100 sudionica što ukazuje na to koliko ovakvi neformalni tipovi razgovora, izvan zdravstvenih institucija, pomažu novooboljelim ženama, njihovim obiteljima, ali i samim liječnicima.

dbdfb751c2a4bad731c5cd66e84e53b9.jpg?v=2„Zdrave kave s doktorima“ provode se u sklopu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ Udruge žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same, a zamišljene su kao neformalna druženja s liječnicima čiji glavni cilj je prevencija i promocija zdravlja, povećanje svijesti građana o važnosti prevencije i izgradnja međusobnog povjerenja uz prijateljski razgovor. Održavaju se u 15 gradova diljem Hrvatske, a nakon Siska, Karlovca i Vukovara, „zdrava kava s doktorima“ stigla je i u sjevernu Dalmaciju, točnije u grad Šibenik. U dvorištu kluba AZIMUT, prekrasnoj lokaciji s kulturno-povijesnim značajem, okupilo se 58 sudionika, što je ujedno i najveći odaziv dosad. Tom prigodom žene su razgovarale s liječnicima i drugim stručnjacima s područja Šibenika te iz prve ruke saznale sve ključne informacije o prevenciji malignih bolesti, procesu liječenja, ali i dobile psihološku podršku koja im je zaista potrebna.

Inicijativu „zdrave kave s doktorima“ u Šibeniku vodila je doc. dr. sc. Vesna Ramljak, dr. med., voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice koja je posebno istaknula kako su ovakvi susreti neophodni za sve one koji su se susreli s rakom, bezbrojnim pitanjima i manjkom odgovora na koja imaju pravo, a ne dobivaju ih.

„Shrvala me činjenica koliko žene ne znaju i koliko su prepuštene natrulom sustavu. Pogotovo su me se dojmile jako mlade žene koje su tijekom trudnoće i postpartalno oboljele od raka, a cijelo vrijeme im se tvrdilo da je to sasvim normalno jer je sve posljedica trudnoće. Mlada, prelijepa žena s karcinomom dojke i aksilom punom metastaza kojoj je rečeno da su joj čvorovi povećani jer ju je ogrebla mačka! Neznanje je rijeka duboka i nesaglediva, ali sretna sam jer sam ispred tolikog broja žena imala priliku podučiti ih, podsjetiti ih i osnažiti u tome da ustraju u svojim pravima, da traže informacije, da se bore za svoj život, a ne da budu prepuštene sustavu kojeg nije briga. Upozorila sam ih da one imaju pravo postavljati pitanja i brinuti o svome tijelu te da se s punim povjerenjem mogu obratiti svakome od liječnika koji su nam se pridružili i svoje dragocjeno, slobodno vrijeme s ljubavlju poklonili ovim ženama. Čestitke svima na odličnom odazivu i sjajnoj organizaciji“, rekla je Vesna Ramljak.

Sa zainteresiranim građanima razgovarali su liječnici Josipa Jović Zlatović, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije u OB Šibenik, Danći Mihovilčević, dr. med., anesteziologinja u OB Šibenik i predsjednica Lige protiv raka Šibensko-kninske županije, Ivica Madžar, dr. med., kirurg u OB Šibenik i dr. sc. Filip Grubišić-Čabo, dr. med., specijalist interne medicine, subspecijalist internističke onkologije, OB Šibenik.

„Prisustvovali smo jednoj vrlo emotivnoj večeri i želim zahvaliti svim ženama koje su podijelile svoje iskustvo. Mislim da je to jako važno i žao mi je što ovakvih inicijativa nema više“, rekla je Josipa Jović Zlatović.

„Ovakve inicijative jako su važne za podizanje svijesti posebice u sredinama poput naše gdje je jako mali odaziv na preventivne preglede, svega 35 posto. S druge strane, spoznao sam da pacijenticama nedostaje informacija, mnoge od njih ne znaju kome se mogu obratiti nakon dijagnoze iako mi imamo vrlo aktivnu Ligu protiv raka Šibensko-kninske županije koju vodi kolegica Danći Mihovilčević pa ću sugerirati da se uz otpusno pismo priloži i informativni list kome se sve mogu javiti za podršku“, izjavio je Ivica Madžar.

Na „zdravoj kavi s doktorima“ bile su prisutne i Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge, Goranka Perc, dopredsjednica Udruge i Irena Ćurčić, članica Udruge koje su također podijelile svoju osobnu priču, iskustva i tako dodatno ohrabrile žene da postave pitanja koja ih muče.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Sljedeća „zdrava kava s doktorima“ održat će se 13. rujna u Zaboku.


Reci što misliš!