Događaji

iako ima više tisuća gostiju

Zašto na Silbi nema ni policije ni komunalnih redara?

Zašto na Silbi nema ni policije ni komunalnih redara?

Na Silbi ovih dana boravi 8 tisuća osoba. Jedna je to od najposjećenijih destinacija na zadarskom arhipelagu, uz ostalo poznata i po tome da je cijeli otok pješačka zona

Slušatelji HRT Radio Zadra pak javljaju kako se ta odluka baš i ne poštuje, a tuže se kako na otoku nema ni policije ni komunalnih redara. Promet biciklima i romobilima je dozvoljen samo do 10 sati ujutro no te se odredba ne poštuje kaže nam predsjednica Mjesnog odbora Silba Diana Klanac: 

“Traktori neregistrirani se voze po selu cijeli dan i vozila, sve dok se jedan dan ne dogodi nešto pa će biti kasno. Što se tiče Lučke kapetanije dolje dižu mreže, ulaze u područje plaža. Ove godine imamo kaos jer nemamo policije uopće ove godine. Dolaze samo na intervencije . Proteklih godina bili bi po 10-ak dana na otoku a sad nema nikoga, kuća u vlasništvu MUP-a je devastirana ali svejedno bi se nešto trebalo napraviti jer mislim da smo najnapučeniji otok u sezoni s 8 tisuća osoba.”

Pitamo zašto na otoku s ogromnom koncentracijom gostiju nema trajno smještene policije. Odgovara glasnogovornica policijske uprave zadarske Ivana Grbin:

“Policijska postaja Zadar tako i pomorska i aerodromska policija Zadar su uvijek tu, kako na Silbi tako i na bilo kojem drugom otoku na kojem nemamo trajno smještene policijske službenike. Reagiramo na svaku dojavu . ”

Prigovora ima i na korištenje javnih površina i mjesnih lučica, a mještani kažu kako se do komunalnih redara teško dolazi: Čekamo ih već dva mjeseca - kaže Diana Klanac.

Komentar ovoga slučaja iz gradske uprave nismo dobili, zbog godišnjih odmora mjerodavnih, ali zato u policiji kažu kako se promišlja o nekom rješenju: 

“Promišljamo o mogućim rješenjima,a u suradnji s mjesnim odborom i lokalnom samoupravom i pokušavamo iznaći rješenje ukoliko bude potrebno možda i o trajnom smještaju policijskih službenika. ”

Je li bio potreba za policijskom intervencijom na Silbi ovoga ljeta, je li bilo poziva? Bilo je par dojava ali ovoga ljeta nismo imali događaja koji bi narušili u većoj mjeri sigurnost građana i turista - zaključila je glasnogovornica PU zadarske. 


Reci što misliš!