Događaji

britanski autor u zadru

Hanif Kureishi: Stabilan i normalan život je dosadan

Hanif Kureishi: Stabilan i normalan život je dosadan
Iva Pejković

Budući da dolazi iz miješanog braka oca Palestinca i majke Britanke, Kureishi često u svojoj književnosti govori o pitanju rase i manjina, zbog čega se često susretao s kritikama.

U utorak je u Zadru otvoren Festival europske kratke priče u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Festival je otvoren gostovanjem britanskog pisca Hanifa Kureishija koje je moderirala docentica odjela za anglistiku Vesna Ukić Košta.

Kureishi je zahvalio na pozivu te odmah na početku izrazio svoje oduševljenje Hrvatskom. Rekao je kako je dugo odgađao dolazak u Hrvatsku, ali da sada više ne želi otići iz naše zemlje. Govoreći o tome kako vidi Britaniju danas, Kureishi naglašava da je Britanija trenutno izrazito mračna, ali da je to povoljno za njega kao pisca jer najviše inspiracije pronalazi u mračnim vremenima.

Budući da dolazi iz miješanog braka oca Palestinca i majke Britanke, Kureishi često u svojoj književnosti govori o pitanju rase i manjina, zbog čega se često susretao s kritikama. Na pitanje kako se nosi s takvim kritikama, autor odgovara kako njegova uloga nije da reklamira manjinske skupine- Uloga pisca nije da prikaže Engleza ili Hrvata ili nekog drugog kao sveca, znamo da su sveci bili najužasniji ljudi. S dobrim i lijepim ljudima želiš sjesti na večeru, ali ne želiš čitati o njima, želiš čitati o čudovištima. Istina  je da sam bio izložen kritikama kad sam napisao Moju lijepu praonicu jer su dva glavna lika Pakistanci, od kojih je jedan homoseksualac, a drugi polukriminalac. Na te kritike ja bih rekao da ne pišem reklame za Pakistance ili druge manjinske skupine, nama treba više filmova i knjiga upravo o takvim skupinama o kakvima ja pišem, pojasnio je Kureishi.

Govoreći o pitanju rase, Kureishi kaže da je privilegiran zato što živi u Velikoj Britaniji pa može pisati o tome. Dotakao se i svojih spisateljskih početaka, naglasivši kako je počeo pisati jer je htio ispričati priču koja do tada u književnosti nije postajala. 

- U doba kada sam počeo pisati u Londonu su se događale razne stvari, postajao je multikulturalan i shvatio sam tada, da imam iskustvo manjine o kojem se do tada u književnosti nije pislao te sam ga odlučio napisati.

S obzirom na to da je tema disfunkcionalne obitelji često prisutna u njegovoj književnosti, objasnio je svoje viđenje te pojave, rekavši kako su sve obitelji jednako nesretne. Na pitanje o tome zašto su njegovi protagonisti većinom umjetnici koji uz svoju profesiju ne uspjevaju imati stabilnu obitelj Kureishi odgovara da je normalan i stabilan život dosadan.

- A tko želi stabilan i normalan život? Ja ga definitivno ne želim. Zanimljivi su konflikti, promjene. Ja pišem o umjetnicima jer se krećem u tom krugu ljudi i život u toj sredini je iznimno zanimljiv jer nikad ne znaš što će biti sutra, pojasnio je.

Gostovanje je završeno pitanjima iz publike, a program nastavljen u Kazalištu lutaka Zadar gdje su drugi gostujući autori čitali dijelove svojih priča na materinjim jezicima. Među autorima je bila makedonska autorica Rumena Bužarovska, švicarski autor Michael Fehr te srpski autor Danilo Lučić.

Program festivala nastavlja se danas od 19 sati u Kazalištu lutaka Književnom regatom Zadar – Vis – Dubrovnik.


Reci što misliš!