Događaji

rat u ukrajini

Bivšem ukrajinskom predsjedniku Porošenku zabranjeno izaći iz zemlje

Bivšem ukrajinskom predsjedniku Porošenku zabranjeno izaći iz zemlje
AP Images

Bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku dva put je zabranjeno napustiti Ukrajinu kako bi sudjelovao na sastanku tijela NATO saveza u Litvi, objavila je njegova parlamentarna frakcija u subotu.

Porošenko je zaustavljen dva puta na granici s Poljskom. On je putovao na parlamentarnu skupštinu NATO-a, savjetodavno međuparlamentarno tijelo tog saveza. 

Ukrajinski mediji pišu kako Porošenko nije smio prijeći granicu zbog „tehničkih problema“ s dozvolom za napuštanje zemlje. 

„Porošenko je primio sve formalne dozvole za napustiti državu i bio je uključen u službenu delegaciju parlamenta Ukrajine za ovaj događaj“, priopćila je njegova parlamentarna frakcija Europska solidarnost. 

Porošenko je u Vilniusu trebao imati niz sastanaka, uključujući s predsjednikom Litve Gitanasom Nausedom. Trebao je sudjelovati i na susretu Europske pučke stranke u Rotterdamu. 

Bivši predsjednik je u siječnju pobijedio na sudu, čime mu je omogućeno da ostane na slobodi dok ga se istražuje za veleizdaju, u slučaju koji on naziva političkim progonom koji provode saveznici njegovog nasljednika Volodimira Zelenskija. 

Porošenka se istražuje zbog navodne povezanosti s financiranjem proruskih separatista na istoku države kroz ilegalnu prodaju ugljena 2014. i 2015. godine. 


Reci što misliš!