Događaji

#gkzd

ZdravaTrava: Samoniklo jestivo bilje zadarskog područja

ZdravaTrava: Samoniklo jestivo bilje zadarskog područja
Pixabay

Udruga "Eko-Zadar" poziva vas na predavanje o samoniklom jestivom bilju koje će se održati u prostoru multimedijalne dvorane Gradske knjižnice Zadar 2. lipnja od 17 - 18:30 h

Neda Bopsić, urednica FB stranice ZdravaTrava u nastavku opisuje tematiku koja će biti obuhvaćena predavanjem:

''Korištenje samoniklog, „divljeg“ bilja u prehrani ima veoma dugu tradiciju u našem kraju. Nekada je to bila isključivo potreba u suhome kršu bez riječnih tokova, bunara slatke vode, zbog nemogućnosti uzgajanja povrća zbog ograničenih cisterni i vapnenastog, kamenitog tla... Danas treba razmisliti što zapravo jedemo. Ekološki uzgojeno povrće nije uvijek baš ono za što se deklarira, prave pijace izumiru – više je prekupaca nego uzgajivača, veliki prodajni lanci nude veliki izbor povrća i voća koje je preživjelo transport ponekad i sa druge strane Globusa, a ono možda domaće je također moralo nekako biti zaštićeno da izdrži koji dan na policama.

Veliki proizvođači su naprosto nerentabilni ako ne pripreme tlo mineralnim gnojivima koja istina ne štete biljkama, ali ih prisiljavaju na brži rast. Mineralna gnojiva štete tlu, podzemnim vodama, čak i moru u koje se slivaju onečišćene rijeke. To krupno, silom šopano povrće i voće gubi na nutritivnoj vrijednosti, mirisu i okusu. Da bi napredovalo do konzumne zrelosti mora se zaštititi od mnogih biljnih bolesti i nametnika koje ga napadaju zbog monokulture a često i neprabvilnog plodoreda.

Znamo li na primjer, koliko rezidualnog pužomora pojedemo u salati kroz tjedan dana? I dalje moramo jesti ono čega ima, ne možemo baš posve pobjeći od kemije, ali možemo si pomoći tako da barem povremeno obogatimo jelovnik posve prirodnim, sigurnim namirnicama iz čiste prirode, biljkama koje rastu na mjestima koja su njihovo prirodno stanište, u živome tlu. Kao u poznatoj bajci „Stoliću, prostri se!“, hrana nam se prostire doslovno pod nogama, gdje god se okrenemo, kada god ju poželimo – besplatna, ukusna, svježa, nutritivno bogatija i raznolikija nego što nam to može ponuditi i najbogatija tržnica velikih gradova.

Jedino što moramo, trebamo zaista znati dobro prepoznati jestivu biljku. A učenje o tome je zabavno. Ne treba nam vlastiti vrt, motika, zalijevanje, strepnja od vremenskih nepogoda... Treba samo znati kada koja jestiva biljka uspijeva i kakve uvjete tla, sunčeve svjetlosti i vlage traži, koja su njena godišnja doba...

Naravno, treba ju znati i ukusno pripremiti. Uzalud nam svi funkcionalni nutritivni elementi poticajni za održavanje zdravlja, ako hrana nije ukusna...

Mogu vam ispričati kako od te „trave“ možete napraviti specijalitete poslije kojih se ližu prsti, a obiteljski autoriteti na području kulinarstva moraju od vas tražiti recept.
Mogu vam pričati o silnom bogatstvu jestivog samoniklog bilja Zadra i okolice kraj kojega svakodnevo prolazite i ne znajući da je to ukusna i zdrava hrana...''

Predavanje se održava u sklopu projekta ''Zelena transformacija - građanska participacija'' kojega provodi udruga "Eko-Zadar".

Projekt je financiran temeljem javnog poziva za prijavu programa i projekata udruga za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2022. godinu na poziciji Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku.
 


Reci što misliš!