#gkzd
ZdravaTrava: Samoniklo jestivo bilje zadarskog područja
Udruga "Eko-Zadar" poziva vas na predavanje o samoniklom jestivom bilju koje će se održati u prostoru multimedijalne dvorane Gradske knjižnice Zadar 2. lipnja od 17 - 18:30 h
Neda Bopsić, urednica FB stranice ZdravaTrava u nastavku opisuje tematiku koja će biti obuhvaćena predavanjem:
''Korištenje samoniklog, „divljeg“ bilja u prehrani ima veoma dugu tradiciju u našem kraju. Nekada je to bila isključivo potreba u suhome kršu bez riječnih tokova, bunara slatke vode, zbog nemogućnosti uzgajanja povrća zbog ograničenih cisterni i vapnenastog, kamenitog tla... Danas treba razmisliti što zapravo jedemo. Ekološki uzgojeno povrće nije uvijek baš ono za što se deklarira, prave pijace izumiru – više je prekupaca nego uzgajivača, veliki prodajni lanci nude veliki izbor povrća i voća koje je preživjelo transport ponekad i sa druge strane Globusa, a ono možda domaće je također moralo nekako biti zaštićeno da izdrži koji dan na policama.
Veliki proizvođači su naprosto nerentabilni ako ne pripreme tlo mineralnim gnojivima koja istina ne štete biljkama, ali ih prisiljavaju na brži rast. Mineralna gnojiva štete tlu, podzemnim vodama, čak i moru u koje se slivaju onečišćene rijeke. To krupno, silom šopano povrće i voće gubi na nutritivnoj vrijednosti, mirisu i okusu. Da bi napredovalo do konzumne zrelosti mora se zaštititi od mnogih biljnih bolesti i nametnika koje ga napadaju zbog monokulture a često i neprabvilnog plodoreda.
Znamo li na primjer, koliko rezidualnog pužomora pojedemo u salati kroz tjedan dana? I dalje moramo jesti ono čega ima, ne možemo baš posve pobjeći od kemije, ali možemo si pomoći tako da barem povremeno obogatimo jelovnik posve prirodnim, sigurnim namirnicama iz čiste prirode, biljkama koje rastu na mjestima koja su njihovo prirodno stanište, u živome tlu. Kao u poznatoj bajci „Stoliću, prostri se!“, hrana nam se prostire doslovno pod nogama, gdje god se okrenemo, kada god ju poželimo – besplatna, ukusna, svježa, nutritivno bogatija i raznolikija nego što nam to može ponuditi i najbogatija tržnica velikih gradova.
Jedino što moramo, trebamo zaista znati dobro prepoznati jestivu biljku. A učenje o tome je zabavno. Ne treba nam vlastiti vrt, motika, zalijevanje, strepnja od vremenskih nepogoda... Treba samo znati kada koja jestiva biljka uspijeva i kakve uvjete tla, sunčeve svjetlosti i vlage traži, koja su njena godišnja doba...
Naravno, treba ju znati i ukusno pripremiti. Uzalud nam svi funkcionalni nutritivni elementi poticajni za održavanje zdravlja, ako hrana nije ukusna...
Mogu vam ispričati kako od te „trave“ možete napraviti
specijalitete poslije kojih se ližu prsti, a obiteljski
autoriteti na području kulinarstva moraju od vas tražiti
recept.
Mogu vam pričati o silnom bogatstvu jestivog samoniklog bilja
Zadra i okolice kraj kojega svakodnevo prolazite i ne znajući da
je to ukusna i zdrava hrana...''
Predavanje se održava u sklopu projekta ''Zelena transformacija - građanska participacija'' kojega provodi udruga "Eko-Zadar".
Projekt je financiran temeljem javnog poziva za prijavu programa
i projekata udruga za dodjelu financijske potpore u okviru
raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2022.
godinu na poziciji Upravnog odjela za hrvatske branitelje,
udruge, demografiju i socijalnu politiku.
Vezane vijesti
-
Nastavlja se "prepucavanje" Daniela Radete, gradskog vijećnika i predsjednika GO SDP Zadar te gradonačelnika Branka Dukića oko nezakonite građevinske dozvole koje Radeta u serijalu objavljuje na svom Facebook profilu.
-
Aminess Avalona Camping Resort 5* će sa svojih 180 bazena, vrhunskim smještajem, sportskim i animacijskim sadržajima visoko podignuti kvalitetu ukupne turističke ponude otoka Paga i srednje Dalmacije
-
Izložba naziva "Grafička igra 18 plus" otvara se u Kapetanovoj kuli u ponedjeljak, 29. travnja u 19 sati
Izdvojeno
-
Muzej antičkog stakla u Zadru ove godine slavi svoju jubilarnu 15. godišnjicu rada, jer je svoja vrata svečano otvorio 5. svibnja 2009. godine. Tim povodom pripremamo bogat i zanimljiv program uz otvorenje izložbe Helmi Remes i Slate Grove “Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske”.
-
U sklopu programa "Knjigom oko svijeta" svoju su zemlju zainteresiranoj djeci u Gradska knjižnica Zadar jučer predstavile naše volonterke iz Ukrajine: Olga Luhova, Natalia Kurkina te njezine kćeri Daria i Polina.
-
Pozvani ste na 37. Susret hrvatskih puhačkih orkestara koji će 5. i 19. svibnja 2024. godine u Zagrebu okupiti najuspješnije puhačke orkestre iz cijele Hrvatske
-
I dok meso svakodnevno jede svaki četvrti Hrvat, što jasno govori o popularnosti ove namirnice, dublja segmentacija govori da su građani cjenovno osjetljivi te da se manje konzumiraju skuplje vrste mesa i mesnih prerađevina kao što su teletina i janjetina te pršut i kulen
Reci što misliš!