Događaji

#zadar

Predstavljena zadarska maketa - oslikava život grada, svjetla, orgulje, koncerte!

Predstavljena zadarska maketa - oslikava život grada, svjetla, orgulje, koncerte!
eZadar.hr

Damir Mataušić umjetnik je s više od četiri desetljeća kiparskog stvaralaštva specifičnog izričaja i definiranih artističkih poetika uspješno primijenjenih u više kiparskih disciplina: od medalja, kovanica, svečanih lanaca i počasnica do male plastike, reljefa i javnih spomenika.

Danas je na obnovljenoj šetnici na bedemima u Zadru prezentirao svoj rad. Ova maketa grada Zadra jedinstvena je po mnogočemu! Zvukovi grada mogu se mijenjati. Uz zvukove  tu je i posebna rasvjeta.

Cilj postavljanja ove interaktivne skulpture makete je doprinijeti promociji UNESCO-om zaštićene nepokretne kulturne baštine grada Zadra (Bedema zadarskih pobuna) omogućavanjem novog koncepta prezentacije kulture. Interpretacija kulturne baštine ima za cilj promatranje, učenje i aktivno sudjelovanje u zaštiti baštine, kroz iskustvo iz prve ruke i kroz ilustrativne medije.

Također, u sklopu projekta Tourism4All, koji se provodi unutar programa prekogranične suradnje Interreg Italija - Hrvatska 2014-2020., Grad Zadar je realizirao postavljanje signalizacije i interpretacije na gradskim zidinama, čime je jedno od najpoznatijih i najatraktivnijih turističkih mjesta Zadra postalo dostupno osobama s invaliditetom.