Događaji

u 2021. godini bilježi se blagi porast broja pčelara

Ministrica poljoprivrede na 4. Školskom mednom danu s hrvatskih pčelinjaka u Petrinji

Ministrica poljoprivrede na 4. Školskom mednom danu s hrvatskih pčelinjaka u Petrinji
Ministarstvo poljoprivrede

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u utorak, 7. prosinca 2021. godine, u nazočnosti zamjenika župana sisačko-moslavačkog Mihaela Jurića, zamjenika gradonačelnice Grada Petrinje Ivana Prskala i predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza Željka Vrbosa sudjelovala u prigodnom programu povodom obilježavanja Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka u Petrinji

U sklopu projekta i u povodu obilježavanja sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, učenicima je dodijeljen med zapakiran u Nacionalnu staklenku.

U Programu ove godine sudjeluje 853 škole diljem Republike Hrvatske, 35 307 učenika prvih razreda te 178 odabranih pčelara, sve u cilju podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te pomoći u stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje hrvatskog meda na tržištu.

Nakon uvodnih točaka učenika te edukativne prezentacije o pčelarstvu, učenici su zajedno s ministricom u aplikaciji za potrošače provjerili dobivenu Nacionalnu staklenku s medom, u kojoj se nalazi isključivo med proizveden na hrvatskim pčelinjacima, označen naljepnicom i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. Riječ je o projektu Hrvatskog pčelarskog saveza koji je Ministarstvo poljoprivrede podržalo kao još jedan alat u promociji meda lokalnih proizvođača kojim se šalje poruka potrošačima o domaćem podrijetlu meda.

"Sektor pčelarstva i proizvodnje pčelinjih proizvoda zauzima značajno mjesto u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji RH, stoga uvijek ima našu primjerenu pozornost. Iako se u 2021. godini bilježi blagi porast broja pčelara i pčelinjih zajednica, ova godina je bila iznimno teška za pčelare zbog nepovoljnih meteoroloških prilika koje su uzrokovale nedostatak pčelinje paše te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom i razornim potresima. Iz tog razloga kreirali smo Program potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala te za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela osigurali  3 milijuna kuna u Državnom proračunu. Uz to, Ministarstvo poljoprivrede provodi Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020-2022. godine i u okviru kojeg je ove godine osigurano 18 milijuna kuna potpora po različitim mjerama kojima se nastoji unaprjeđivati cjelokupan sektor“, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

S obzirom na dodanu vrijednost proizvoda iz sektora pčelarstva, Ministarstvo pruža pomoć i u zaštiti naziva proizvoda, a odnosi se na pet hrvatskih medova od kojih je Slavonski med zaštićen oznakom izvornosti na EU razini, dok su Zagorski, Istarski i Goranski i Dalmatinski med zaštićeni na nacionalnoj razini i u postupku zaštite na EU razini.


Reci što misliš!