Događaji

#covid-19

Beroš: Pojedini članovi Savjeta rade štetu, ali imaju pravo na svoje stajalište

Beroš: Pojedini članovi Savjeta rade štetu, ali imaju pravo na svoje stajalište
Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš kritizirao je u četvrtak istupe člana Znanstvenog savjeta Gordana Lauca oko cijepljenja, rekavši da članovi Savjeta trebaju slati jednoznačnu poruku i biti svjesni da svojim stavovima možda rade štetu no, dodao je, Lauc ima pravo na svoje stajalište.

“Loše je kad svi imaju jednako mišljenje, to bi pokazalo da smo negdje pogriješili. Ali, to što izlazi van kritiziram, molim da ne bude tako i molim sve koji participiraju u Znanstvenom savjetu da budu svjesni da iznošenjem svojih stavova na društvenim mrežama moguće rade štetu”, izjavio je Beroš novinarima nakon sjednice Vlade.

Istaknuo je kako je zbog toga na sjednici Znanstvenih savjeta osobno zamolio i upozorio sve članove da šalju jasne i jednoznačne poruke i da ne zbunjuju građane.

Komentirajući Laucovu objavu na facebooku kako je "konsenzus Znanstvenog savjeta da su cjepiva loša zaštita od zaraze" kazao je da svatko ima pravo na svoje stajalište, ali zajednički stav nakon sjednice Znanstvenog savjeta, koje je Vladino savjetodavno tijelo na volonterskoj razini, iznosi predstavnik Vlade. 

Na upit hoće li Lauc biti izbačen iz Savjeta, Beroš je odgovorio da Lauc sam odgovara za svoje osobno promišljanje. Ipak, on misli da će “pojedinci shvatiti da iznošenjem svojim stavova štete i da će se to izmijeniti”.

U vezi najave u nekim medijima da će od 1. studenog biti proširena upotreba covid digitalnih potvrda, Beroš je ponovio kako to nije točno i pozvao da se javnost ne zbunjuje na takav način.

Ipak, nije demantirao da Nacionalni stožer civilne zaštite o tome razmišlja. Poručio je kako je na stolu sve, pa i ta epidemiološka mjera, a Stožer na dnevnoj bazi promišlja o optimalnom trenutku njihova eventualnog uvođenja

​​​​​​​