Događaji

#covid-19

Ministar Beroš pozvao na docjepljivanje, peti val se očekuje u drugoj polovini siječnja

Ministar Beroš pozvao na docjepljivanje, peti val se očekuje u drugoj polovini siječnja
Patrik Macek/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je izjavio da se peti val omikron varijante u Hrvatskoj očekuje u drugoj polovini siječnja te je pozvao građane na docjepljivanje upozorivši da će vrlo vjerojatno svatko doći u kontakt s novom varijantom koronavirusa.

"Slučajevi omikrona kod nas su još uvijek sporadični, do sada su dokazana 24 slučaja. No bez nužnog nastavka pojačanog cijepljenja i docjepljivanja i strogog pridržavanja mjera vjerojatno nećemo moći izbjeći posljednice pune snage petog vala u drugoj polovini siječnja", poručio je Beroš na sjednici Vlade.

Još jednom je pozvao na docjepljivanje koje pruža visoku zaštitu od omikrona te upozorio na visok stupanj vjerojatnosti da će svi građani prije ili kasnije doći u kontakt s novom varijantom koronavirusa.

Ključno je cijepljenje i pridržavanje mjera. To je jedini put prema kraju epidemije, poručio je ministar.

Izvijestio je i da je udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata 41,93 posto te da broj pozitivnih najviše raste u dalmatinskim županijama, koje imaju i najveći udio pozitivnih među testiranima.

"To su i županije u kojima je razina procijepljenosti najniža, što pokazuje uzročno-posljedničnu vezu niske procijepljenosti i porasta broja novozaraženih", istaknuo je.

Bolnice u stalnoj pripravnosti zbog porasta broja novih slučajeva

Bilježi se postupno smanjenje broja hospitaliziranih, no bolnice su u stalnoj pripravnosti zbog ponovnog porasta broja novih slučajeva zaraze.

Dodatnom booster dozom do sada je cijepljeno 487.038 osoba.  Do sada je cijepljeno 66,22 posto odraslog stanovništva.

U proteklom tjednu 61 posto kontaktiranih starih i nepokretnih osoba odbilo je cijepljenje, čime se, ističe ministar, nepotrebno izlažu mogućnosti zaraze i teškog oblika bolesti.

Izvijestio je i da su objavljene nove smjernice za liječenje oboljelih od covida u kojima se uz antivirusne i imunomodulacijske lijekove, uvodi i liječenje monoklonskim protutijelima. Lijek s kombinacijom monoklonskih protutijela od ovoga je tjedna dostupan bolnicama u kojima se liječe oboljeli od covida.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović pozvao je građane da u idućim danima, pogotovo tijekom blagdana, zadrže racionalan oprez.

Izvijestio je i da je Stožer produžio postojeće protuepidemijske mjere na mjesec dana, što se odnosi  na ograničavanje okupljanja, prelazak graničnih prijelaza, korištenje zaštitnih maski, rad trgovina, javni prijevoz te privremenu zabranu ulaska u RH osobama iz niza afričkih zemalja.


Reci što misliš!