Događaji

odgovor na optužbe

Ministarstvo poljoprivrede: Odluka o odstrijelu životinja nije laka, ali je po zakonu

Ministarstvo poljoprivrede: Odluka o odstrijelu životinja nije laka, ali je po zakonu
Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je, reagirajući na tvrdnje Prijatelja životinja koji su zgroženi odstrijelom domaćih životinja, poručilo kako to nije bila laka odluka za donijeti, ali da su bili dužni postupiti po zakonu.

"Unatoč tome što ovo nije bila laka odluka za donijeti, Ministarstvo poljoprivrede je bilo dužno postupiti po zakonu, a sve radi smanjenja rizika od štetnih posljedica", poručili su u priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede. 

Izvijestili su da su na temelju Zakona o lovstvu i zapisnika Državnog inspektorata, nakon niza sastanka s različitim dionicima 1. listopada donijeli rješenja o dopuštenju trajnog uklanjanja podivljalih životinja domaćih vrsta goveda, ovaca, magaraca i konja u državnom otvorenom lovištu - Rujnica te u zajedničkom otvorenom lovištu - Opuzen.

"Znači, u skladu sa Zakonom o lovstvu, samo na području predmetna dva lovišta radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore. Naime, životinje su prema inspekcijskom nalazu slobodno lutajuće životinje koje je vlasnik napustio 2016. i ostavio bez odgovarajućeg nadzora", priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Naveli su također kako su na temelju Zakona o lovstvu i zapisnika Državnog inspektorata, 11. lipnja donijeli rješenje kojim se u zajedničkom otvorenom lovištu - Novalja dopušta odstrjel podivljalih koza koje slobodno i bez nadzora lutaju prostorom lovišta, koje nisu registrirane, nemaju vlasnika ili posjednika, nisu propisno označene te nisu pod veterinarskim nadzorom.

Udruga Prijatelji životinja priopćila je ranije u srijedu kako je zgrožena rješenjima Ministarstva poljoprivrede, na temelju nalaza Državnog inspektorata, o odstrelu domaćih životinja koje lutaju bez nadzora, i zatražila je reviziju tih rješenja.

Zabrinuti smo jer se čini kako postaje ustaljena praksa države da "zbrinjava" odlutale, zanemarene i zlostavljane životinje pucanjem po njima umjesto da im pronađe novi dom i sankcionira neodgovorne skrbnike, istaknuli su Prijatelji životinja.


Reci što misliš!