saša began otkriva tajnu
Probali smo na Meat Me 2.0 festivalu: Janjeći gulaš s bižima na domaće
Festival Meat Me 2.0 kao stvoren je za sve mesoljupce koji uživaju u slasnim mesnim delicijama. A posebice za one koji vole janjetinu jer prvi dan bio je u znaku upravo te delikatese!
Na meniju je bio janjeći gulaš s bižima i krumpirom na domaće, a to je, složit ćemo se, jelo kojeg se ne propušta. Uz to, mogla se probati i slasna janjeća roladica.
Nismo ni mi propustili priliku probati ove specijalitete jer su to mirisi uz koje i sit opet ogladni.
A tajnu dobrog janjećeg gulaša otkrio nam je Saša Began, kuhar u restoranu Foša.
"Za roladicu smo kosili janjeći flam i plećku, stavili smo začinsko bilje, kadulju, sol i papar, zarolali. Kuhali smo u konfiju pet, šest sati i sad ćemo ga završiti na tavi i radit ćemo sendviče s mladom kapulicom", otkrio nam je Began recept te slasne roladice.
A što je u toj janjetini da je ona takva delikatesa?
"Nismo neki "mesari", ali s janjetinom se možemo pohvaliti svugdje u svijetu. Iz ovog je kraja stvarno najbolja, imamo to podneblje, buru, sol i okoliš, sve što joj pogoduje i to je proizvod s kojim stvarno svi moramo biti ponosni i kojeg ponosno spremamo", smatra ovaj poznati kuhar.
Otkrio
nam je i da je tajna dobrog janjećeg gulaša u pripremi za koju
treba dosta vremena.
"Otkostili smo meso, kosti smo stavili peći, od njih smo napravili demiglas, a od jednog dijela janjetine napravili smo tu roladu. U nju ide flam, potrbušina i plećka, a u gulašu je but i dijelovi s kosti. Lagano smo dinstali na kapuli, ide crno vino, začinsko bilje, lovor, ružmarin, biži, krumpir i malo temeljca. Kuhalo se tri, četiri sata na laganoj vatri", otkriva nam Began.
Vezane vijesti
-
Od četvrtka 8. svibnja od 16 sati do ponedjeljka 12. svibnja 2025. do osam sati bit će nedostupne elektroničke usluge i servisi Porezne uprave za građane i poduzetnike, priopćila je Porezna uprava.
-
Nakon uspješnog izdanja u Zagrebu, SheepAI, jednodnevni hackathon koji spaja poslovne izazove i umjetnu inteligenciju, dolazi u Zadar!
-
Dječji vrtić Latica organizira predavanje s praktičnom prezentacijom – „Asistivna tehnologija za djecu s teškoćama u razvoju“. Predavanje je namijenjeno stručnjacima, te roditeljima.
Izdvojeno
-
Na plivačkom natjecanju održanom 03. i 04. svibnja 2025. godine na 25 metarskom bazenu u Korčuli, pod stručnim vodstvom trenera prof. Marijana Čuline i prof. Danijela Zovka, svoje boje ponosno su branili članovi Plivačkog kluba Jadera: Matej Brkić, Antonio Dobrić, Luka Golijanin, Korina Kapović, Klara Maruna, Noa Miočić, Tia Morović, Adrian Pavić, Marcel Prenđa, Margareta Prenđa, Leona Rakvin, Erika Sommer Bem, Jelena Šimunac i Jakov Vučenović.
-
Crna linija na noktima rezultat je raznih promjena u tijelu, ali je u većini slučajeva bezazlena.
-
Sto trideset i tri kardinala izbornika ući će danas popodne u Sikstinsku kapelu i iza zaključanih vrata, potpuno izolirani od vanjskog svijeta, početi s tajnovitim izborom novog poglavara Rimokatoličke Crkve.
-
U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Frankofonije u ponedjeljak 12. svibnja u 17:30 u Providurovoj palači u Zadru održat će se dodjela Nagrade Goncourt – hrvatski izbor 2025.
Reci što misliš!