Događaji

#zadar

Plenković u Zadru govorio o Srbiji i BiH

Plenković u Zadru govorio o Srbiji i BiH
Sanjin Strukić/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je tijekom posjeta Zadru na upit novinara o najnovijem verbalnom sukobu predsjednika Zorana Milanovića sa srbijanskim državnim vrhom, odgovorio kako svjesno izbjegava situacije međusobnog medijskog prepucavanja:

“Od toga može biti samo štete. Smatram da su izjave, naročito Vulinove, totalno neprimjerene i treba ih osuditi. Ono što ja želim je da se pitanje manjina unaprijeđuje i da njihova prava budu zaštićena. Imali smo situaciju s pozivom za vješanje zastava u srijedu. To se nije dogodilo i to zbog povjerenja i kvalitetnog odnosa s koalicijskim partnerom SDSS-om”, rekao je Plenković.

Dodao je kako odnose sa Srbijom, koji su opterećeni brojnim pitanjima, Vlada želi rješavati kroz dijalog. Osvrnuo se i na sastanak sa novim Visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom:

“Razgovarali smo o aktualnim prilikama kao i o tome da ulazimo u završnu fazu razgovora o reformi izbornog zakonodavstva. Naša je politika čvrsta i jasna. Želimo izmjene izbornog zakonodavstva, prije svega temeljem dogovora političkih stranaka u BiH, koji će omogućiti izborni proces u kojem će Hrvati moći birati svoje legitimne predstavnike i gdje neće doći do preglasavanja te izbornog inženjeringa i anomalija sustava kakvima smo svjedočili u prošlosti”, rekao je Plenković.

Upitan kako komentira kandidaturu Ivana Penave za predsjednika Domovinskog pokreta, rekao je kako mu želi svako dobro te naglasio kako je Penava bivši HDZ-ovac kojem je on pomogao da se izabere prije par godina.


Reci što misliš!