Događaji

#preko

Morski organizmi “doplivali” i do Lukorana

Morski organizmi “doplivali” i do Lukorana
Naši školji

Suradnja TZO Preko sa stručnjacima iz Društva istraživača mora 20.000 milja iz Zadra, uz podršku Udruge mladih Jarac, nastavljena je u četvrtak na edukativnoj radionici za mlade i djecu u Lukoranu.

Nakon prošlotjedne radionice u Preku, biolozi mora održali su još jedno interaktivno predavanje o morskim organizmima i omogućili djeci da uz žive primjerke vide i sačuvane ostatke, kućice, školjke, skelete, jaja… morskih organizama.

Nositelj projekta “Zajedno za čišći otok Ugljan”, u sklopu kojega je održana radionica BiŽI – Bioraznolikost životinja infralitorala, je Turistička zajednica Općine Preko, a prema najavi direktora Ivana Košte, tjedan posvećen ekologiji mora završit će u subotu, 28. kolovoza, akcijom čišćenja podmorja u Lukoranu.

-Nakon toga slijedi dio projekta za koji je odabran biolog mora Hrvoje Čižmek sa svojom tvrtkom Janolus d.o.o., a uključuje sljedeće odabir 5-7 ronilačkih lokacija na području TZO Preko, napravit će se kartiranje, skice i stručni opis lokacija na interpretacijskim tablama, nabavit će se i postaviti odgovarajuće bove na ronilačkim lokacijama i analizirati stanje podmorja, prijetnje i potrebne akcije, otkriva Košta te ističe kako su svi koji su uključeni u projekt “Zajedno za čišći otok Ugljan” svjesni toga da na našem području imamo jednu od najatraktivnijih ronilačkih lokacija na Jadranu za napredno ronjenje – Rivanjski kanal, gdje je snimljena i gotovo izumrla vrsta morskoga psa sklata, što nam dodatno potvrđuje da je riječ o iznimnom podmorskom području.

Rijetku priliku da kamerom “zarone” u podmorje, imali su u četvrtak navečer Prečani i njihovi gosti, kojima je Društvo istraživača mora 20.000 milja na Vrulji pripremilo izložbu podvodnih fotografija s interpretatorima „Svjetlo i tama na morskom putu“.

Riječ je o putujućoj edukativnoj izložbi koja već nekoliko godina obilazi hrvatske otoke, a tema joj je javnosti pokazati sve lijepo (svjetlo) i ružno (tama) što se nalazi u moru i oko mora.

-Izloženo je 19 fotografija s popratnim dvojezičnim tekstovima, a ove godine spremamo i prvu fotomonografiju ove izložbe koja će, nadamo se, i dalje nastaviti obilaziti hrvatske otoke i obalu. Autori fotografija su članovi Društva istraživača mora 20.000 milja, predsjednik Hrvoje Čižmek i članica Marija Oštarić, te nekoliko partnera iz Hrvatske i inozemstva, kazala nam je potpredsjednica udruge Barbara Čolić, ujedno i voditeljica radionica koje su održane u Preku i Lukoranu.


Reci što misliš!