Događaji

#hrvatska

Premijer Plenković najoštrije osudio incidente nakon Povorke ponosa

Premijer Plenković najoštrije osudio incidente nakon Povorke ponosa
Nikola Ctuk/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najoštrije je osudio nasilje koje se dogodilo u subotu nakon zagrebačke Povorke ponosa te poručio kako je "Hrvatska dovoljno velika za slobodu svih", dok je huškanje ocijenio nedopustivim.

"Najoštrije to osuđujem. Smatram da je to nedopustivo i da je Hrvatska slobodna zemlja - svatko treba biti ono što je i treba poštovati ljudska prava, manjinska prava svih manjina, uključujući i seksualne manjine", rekao je Plenković u emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija. 

Mi s tim nemamo nikakav problem, dapače mi smo za to da svatko njeguje i gaji svoje vrijednosti i Hrvatska je dovoljno velika za slobodu svih, dodao je premijer.

Naveo je kako je fizičko nasilje protiv pripadnika LGBT zajednice osudio i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević. Također, Plenković je rekao kako je koalicijskim partnerima jučer rekao da to što je Milošević napisao (op.a. na facebooku), napisao je u ime cijele Vlade. 

"100 posto se slažem s njim što se toga tiče i mislim da je to nedopustivo, a isto tako je nedopustivo huškanje. I sada na temelju prijetnji plaču Petrov i Grmoja, koji su tu bili očito prepoznati kao nekakvi huškači. Meni takve prijetnje stižu na dnevnoj, tjednoj bazi pa ne govorim nikome, nego se navikneš nositi s time, a oni sada plaču", ocijenio je Plenković.

Ustvrdio je kako su "najgori akteri na sceni oni koji su isključivi", a njegova je želja da gradimo društvo koje je uključivo, u kojem će svatko zastupati svoje vrijednosti, stajati iza njih, u konačnici željeti obrazovanje svojoj djeci na temelju vrijednosti koje on dijeli i ima.

"Nikome nešto nametati, ali ako ima drukčijih, poštuj ih, oni isto imaju svoju slobodu, svoj izbor i odabir. Moramo graditi društvo koje je uključivo to je najvažnija stvar, ne vidim zašto bi uopće bilo drukčije", ocijenio je Plenković.

Dodao je kako smo u načelu jedan zapadnoeuropski, u smislu vrijednosti, narod kojeg treba malo ohrabriti da se cijepi, a neke aktere u društvu da budu malo tolerantniji.

"Nadoći će to, ja sam tu optimist", poručio je premijer.


Reci što misliš!