Događaji

#svijet

Putin obećao Rusima milijarde rubalja prije parlamentarnih izbora

Putin obećao Rusima milijarde rubalja prije parlamentarnih izbora
AP

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je u subotu milijarde rubalja kojima će popraviti svakodnevni standard Rusa prije izbora u rujnu na kojima će nositelji lista biti dvojica najpopularnijih ministara, vanjskih poslova i obrane.

U gotovo sat vremena pred više stotina visokih dužnosnika na kongresu stranke na vlasti Jedinstvene Rusije u Moskvi Putin je predložio ministra obrane Sergeja Šojgua i prvog diplomata Sergeja Larova za nositelje izbornih lista, piše Reuters.

"Program vodeće stranke mora biti program naroda", istaknuo je Putin dok je Jedinstvena Rusija nepopularna zbog gospodarske stagnacije, zamora birača i korupcijskih afera.

Među istaknute kandidate nije uvrstio Dmitrija Medvedeva, bivšeg stranaakog lidera i bivšeg predsjednika i premijera koji je po anketama nepopularan.

Agencija citira Andreja Koljesnikova iz moskovskog Centra Carnegie koji ističe da su Lavrov i Šojgu najpopularniji političari i "dovoljno je da se ta dvojica pokažu biračima te je svima jasno da je to Putinova stranka". 

Prekidan pljeskom, ruski predsjednik je predložio da se desetci milijarda rubalja ulože u poboljšanje javnog prijevoza, ceste i infrastrukturu, obnovu škola i čišćenje rijeka, prenosi agencija France presse.

"Budućnost Rusije je sretna i jaka obitelj", rekao je, ostajući vjeran zaštiti "obiteljskih vrijednosti" i borbi s demografskim propadanjem Rusije.

Dok se Rusijom širi novi val epidemije covida-19 Putin je ujedno zatražio pokretanje programa vrijednog najmanje 100 milijarda rubalja (1,1 milijardu eura) za poboljšanje "sustava medicinskog oporavka".

"Ponavljam: bolje je cijepiti se nego se razboljeti", upozorio je jer mnogi Rusi nemaju povjerenja u cjepivo.