Događaji

#covid-19

Stožer najavio mogućnost popuštanja mjera za početak lipnja

Stožer najavio mogućnost popuštanja mjera za početak lipnja
Goran Stanzl/PIXSELL

U Hrvatskoj se nastavlja trend pada novozaraženih od koronavirusa, u odnosu na prošli tjedan bilježimo pad od 37 posto, a do određenog popuštanja mjera moglo bi doći od 1. lipnja, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"Trend je dobar, obećavajući, ali još uvijek to nisu brojke zbog kojih se možemo osjećati komotno", istaknuo je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera, koji je danas donio odluku o produženju mjera na nacionalnoj razini do 31. svibnja.

Još nije vrijeme za ublažavanje mjera na nacionalnoj razini

Iako mjesec dana bilježimo pozitivni trend smatramo da još nije došlo vrijeme za ublažavanje mjera na nacionalnoj razini. Do određenog popuštanja moglo bi doći 1. lipnja, najavio je Božinović. Jedina je promjena u mjerama na nacionalnoj razini ona o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza, gdje se izuzeće od obaveze predočenja PCR testa produžava na šest mjeseci od cijepljenja.

Na regionalnoj razini dolazi do ublažavanja mjera zbog poboljšanja situacije, a što se tiče Zagreba Božinović kaže da je zagrebački stožer tražio produženje mjera do 31. svibnja, te da nije bilo zahtjeva za promjenom načina rada kafića. Osvrćući se na probe događaja s okupljanjima više ljudi, Božinović je rekao kako je cilj postići da brojevi i dalje padaju, kako se o Hrvatskoj ne bi govorilo kao o turističkoj destinaciji s visokom incidencijom.

"Kombinacija svih mjera, uključujući i veću brzinu cijepljenja koju provodi Ministarstvo zdravstva, stvorit će uvjete za bolju turističku sezonu nego prošle godine, kaže Božinović.

Voditelj službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić rekao je da se u Hrvatskoj nastavlja trend pada novooboljelih, sada je 37 posto manje novozaraženih u odnosu na prošli tjedan. Ipak, i dalje imamo visoku 14-dnevnu incidenciju (433 na 100.000), jednu od viših u EU-u, gdje smo na 22. mjestu. No, u Hrvatskoj je rast broja oboljelih krenuo kasnije pa će i pad tog broja kasniti, kazao je.