Događaji

#zadar

U Zadru se u utorak i srijedu održava konferencija "Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora"

U Zadru se u utorak i srijedu održava konferencija

U Zadru će se 27. i 28. travnja održati virtualna konferencija “Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora”. Tom prilikom će se potpisati pismo namjere za uspostavu Centra izvrsnosti u podvodnoj robotici i senzorici u Šibeniku.

Riječ je o inicijativi partnera na projektu InnovaMare te na temelju uspješne suradnje Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković, Šibensko-kninske županije i Hrvatske gospodarske komore u području podvodne robotike i senzorike. Konferenciju u Hotelu Kolovare organiziraju projektni partneri Sveučilište u Rijeci i Hrvatska gospodarska komora ispred projekta InnovaMare zajedno s partnerima Splitsko-dalmatinskom županijom i Alma Mater Studiorum iz Sveučilišta u Bologni ispred projekta SUSHI DROP za kreatore politike i dionike u plavom gospodarstvu i plavim tehnologijama.

Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe praćenja, kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Vrijedan je 5,6 milijuna eura, a njegov partnerski konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije. Jedan od glavnih izazova projekta InnovaMare je kroz multidisciplinarni pristup i suradnju javnog i privatnog sektora, potaknuti razvoj novih alata, procesa i tehnologija i doprinijeti povećanju konkurentnosti u području Plavog gospodarstva.

Glavni rezultat provedbe projekta bit će uspostavljen DIH (Digitalni inovacijski HUB) za podvodnu robotiku i senzoriku te Living lab u Jadranskom moru. Digitalni inovacijski HUB – DIH MAiROS – glavna platforma za razvoj rješenja za praćenje i predviđanje onečišćenja Jadranskog mora omogućit će povezivanje svih dionika.