Događaji

#hrvatska

Grbin: Sustav cijepljenja je pao na koljena

Grbin: Sustav cijepljenja je pao na koljena
Dino Stanin/PIXSELL

Predsjednik SDP- a Peđa Grbin u nedjelju je u Splitu ocijenio da su građani Hrvatske u lošem položaju zbog lošeg upravljanja zdravstvenim sustavom te poručio da zbog toga zajedno s drugima iz saborske oporbe traže smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša.

Kazao je da smo u doba najveće zdravstvene krize za vrijeme mira doživjeli da nam bolnice ostaju bez lijekova jer nije osigurano njihovo funkcioniranje, a sada smo doživjeli da nam je - u trenutku kada nam je cijepljenje vjerojatno jedini put iz zatvaranja i pandemije - sustav cijepljenja koji je trebala organizirati država "kolabiran, odnosno pao je na koljena".

"Ako to nije dovoljan razlog za odlazak ministra Beroša i dovoljan razlog da zazvone sva zvona za uzbunu i da se nešto napokon napravi, onda ja doista ne znam što je još potrebno da se dogodi. Bolnice su bez lijekova, sustav 'cijepi se' je krahirao, a istovremeno se ljudima pogoduje, cvjećari dobivaju IT poslove, a bivši ministri bez referenci su trebali dobiti posao nadzora tog IT sustava", rekao je Grbin.

Po njegovim riječima, sve to što se događa pokazuje potpuno nesnalaženje, nered i ne znanje u vođenju zdravstva. Predsjednik SDP-a napominje kako traže da ministar ode, ali i kako to neće biti dovoljno ako se ne dogode korjenite promjene u zdravstvenu sustavu koje će osigurati da ne moramo svakih šest mjeseci dodatno "upumpavati" dodatnu milijardu da bi lijekovi dolazili u bolnice.

Na pitanje novinara kada će pokrenuti opoziv, rekao je da su do sada već održali jedan sastanak opozicije, u srijedu je novi i na njemu će dogovoriti točan termin, te o svemu obavijestiti javnost. Odgovorio je i da "predsjednik Vlade i Sabora potom određuju termin opoziva", odnosno hoće li to biti prije ili nakon izbora. Oporbi je bitno da se raspravi o problemima, da ukažu na brojna rješenja koja postoje i važno je da ministar ode jer je njegova odgovornost sve što se događa u zdravstvu, poručio je.


Reci što misliš!