Događaji

#zadar

Zadarska opća bolnica postala korisnik EU Instrumenta za hitnu potporu

Zadarska opća bolnica postala korisnik EU Instrumenta za hitnu potporu
Marko Dimic/PIXSELL

Opća bolnica Zadar postala je dio hvalevrijednog projekta kojim je Europska komisija Republici Hrvatskoj odobrila financiranje aktivnosti vezanih uz uspostavljanje i jačanje programa COVID-19 konvalescentne plazme kroz Instrument za hitnu potporu.

Uz Opću bolnicu Zadar, u projektu sudjeluju i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, ujedno zadužen i za koordinaciju aktivnosti  vezanih za prijavu i ostale zadaće u provedbi projekta, te KBC Split, KBC Osijek, KBC Rijeka, OB Dubrovnik i OB Varaždin.

Tijekom nažalost, vrlo brzo rastuće virusne infekcije izazvane koronavirusom, velika populacija ljudi se može se zaraziti unatoč postojećim cjepivima i raznim antivirusnim terapijama. Kao što je istaknula i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ovakav organizirani program za prikupljanje rekonvalescentne plazme od pacijenata koji su preboljeli koronavirus mogao bi pružiti vrijedan istraživački značaj u borbi protiv pandemije, dok se s druge strane podatci o njenoj učinkovitosti i sigurnosti primjene prikupljaju kroz mnoga klinička ispitivanja.

Ističemo kako plazma osoba koje su preboljele koronavirus može potencijalno pomoći osobama koje se trenutno bore protiv istog. Takva plazma sadrži protutijela koja su nastala kao odgovor imunološkog sustava na infekciju, te bi mogla biti korištena u liječenju drugih bolesnika. Plazma oporavljenih bolesnika, tzv. konvalescentna plazma, prikupljati će se u transfuzijskim centrima diljem Republike Hrvatske, na jednak način kao i od drugih dobrovoljnih darivatelja krvi i to postupkom afereze koji služi za izdvajanje pojedinih sastojaka krvi primjenom posebnih uređaja – staničnih separatora.

U sklopu Instrumenta za hitnu potporu, Opća bolnica Zadar dobiti će vrijedna sredstva za rad u borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom, a posredno i proizvodnje rekovalescentne plazme COVID-19:

– Aparat za naglo zamrzavanje plazme

– Stanični separator

– 100  setova za stanični separator

– 2 hladnjaka – ledenice

– Krevet za venepunkciju.

Procijenjena vrijednost navedene robe iznosi 960.450,00 kn.

Ističemo kako će naši građani biti pravodobno obaviješteni o svim daljnjim aktivnostima vezanim za projekt dobijanja rekonvalescentne plazme, u nadi da ista postati vrijedno i učinkovito sredstvo u borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom.


Reci što misliš!