Događaji

#covid-19

Na prostoru Zadarske županije zabilježeno četrdesetak slučaja zaraze već cijepljenih osoba

Na prostoru Zadarske županije zabilježeno četrdesetak slučaja zaraze već cijepljenih osoba
Mladen Malik

Od početka cijepljenja na području Zadarske županije zabilježeno je 40-ak slučajeva zaraze nakon cijepljena, od kojih je značajan broj korisnika Domova za starije i nemoćne, čulo se na današnjoj press konferenciji Nacionalnog stožera.

O tome je i čelnik nacionalnog stožera Davor Božinović razgovarao s glavnim zadarskim epidemiologom dr. Alanom Medićem.

- Razgovarao sam s njim jer me taj podatak zaintrigirao. Međutim zaključak je i dr. Medića i općenito struke da oni koji su cijepljeni, a zaraze se nakon toga, što je moguće, ne razvijaju teže oblike bolesti niti im je potrebna hospitalizacija. To nas samo vodi prema zaključku da je cjepivo rješenje ove epidemije - kazao je Božinović.

Oni koji krše mjere neće dobiti pomoć države

Ovaj tjedan nastavljaju se inspektorski nadzori nad provedbom epidemioloških mjera, pogotovo rada ugostiteljskih objekata. Ovaj vikend obavljeno je više od 5800 nadzora, od toga su izdana 32 prekršajna naloga te 129 upozorenja ili organizatorima različitih okupljanja ili vlasnicima pojedinih objekata, izvijestio je Božinović.

- Sutra će Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijeti revidirane uvjete tako da oni koji  krše mjere neće se moći apalicirati odnosno dobiti naknadu države zbog gubitka u poslovanju - naglasio je Božinović te  poručio kritičarima mjera da je Hrvatska ili jedina ili jedna od par zemalja u kojima je dopušten rad ugositeljskim objektima.