Događaji

#roditeljstvo

U svijetu se iz godine u godinu rađa sve više blizanaca

U svijetu se iz godine u godinu rađa sve više blizanaca
Pixabay

Rekordan broj blizanaca - gotovo jedno na 40 novorođene djece - rađa se u novije vrijeme, prema istraživanju objavljenom u petak koje kao glavni faktor porasta njihova broja navodi medicinski potpomognuta začeća.

Više od 1.6 milijuna blizanaca sada se rađa svake godine, napisali su znanstvenici u radu objavljenom u znanstvenom časopisu Human Reproduction.

"Relativni i apsolutni broj blizanaca u svijetu najveći je od polovice 20. stoljeća i vjerojatno se radi o povijesno najvećem broju", kazao je profesor Christiaan Monden s britanskog sveučilišta Oxford, jedan od autora studije.

Raširenost novih medicinskih tehnologija koje od 1970-ih potpomažu začeće u razvijenim zemljama pridonijela je povećanju broja višeplodnih trudnoća, kažu oni, kao i to što majke rađaju starije kad je i vjerojatnost blizanačkih trudnoća veća. Utjecaj na porast toga broja imaju i korištenje kontracepcije, to što žene starije rađaju i sveukupno niži fertilitet.

Znanstvenici su prikupili podatke iz 135 država u razdoblju 2010. - 2015. za potrebe studije. Stope blizanačkih trudnoća najviše su u Africi, kažu oni, objašnjavajući to razlikama u genima između tog kontinenta i ostatka svijeta. Povećani broj blizanaca u siromašnijim dijelovima svijeta zabrinjavajući je zbog povećanih rizika poroda, kaže jedan od znanstvenika.

"Porod blizanaca povezan je s većom stopom smrtnosti beba i djece i većim brojem komplikacija za trudnice i djecu tijekom trudnoće, tijekom i nakon poroda", kaže Monden.

"Više se pažnje mora posvetiti sudbini blizanaca u siromašnim i srednje razvijenim zemljama", kaže koautor istraživanja Jeroen Smits.

"Posebice u podsaharskoj Africi mnogi blizanci izgubit će svog brata ili sestru u prvoj godini njihova života, oko 200 do 300 tisuća svake godine, prema našim ranijim istraživanjima."

Znanstvenici kažu da je porast broja blizanaca rezultat porasta broja višejajčanih trudnoća u kojima se istodobno oplode dva jajašca. Broj identičnih blizanaca, poznatih kao jednojajčani blizanci, ostaje nepromijenjen.


Reci što misliš!