Događaji

#covid-19

UNICEF donirao Hrvatskoj tri respiratora i testove na koronavirus

UNICEF donirao Hrvatskoj tri respiratora i testove na koronavirus
HINA/ UNICEF/ ua

Kao potporu zdravstvenom sustavu u borbi protiv koronavirusa, UNICEF je u ponedjeljak uručio Ministarstvu zdravstva tri respiratora te brze antigen i PCR testove ukupne vrijednosti 1,2 milijuna kuna.

Respiratori i testovi za covid-19 bit će raspodijeljeni u suradnji s Ministarstvom zdravstva i korišteni tamo gdje su trenutačno najpotrebnije, priopćeno je u ponedjeljak. 

"Epidemija koronavirusa donijela nam je brojne izazove, ali i priliku da pokažemo humanost i solidarnost jednih prema drugima, a posebno prema najpotrebitijima. UNICEF je sinonim takvog djelovanja", rekao je tim povodom ministar zdravstva Vili Beroš. Vrijedna donacija bit će, dodao je, dodatni vjetar u leđa našem zdravstvenom sustavu, djelatnicima i oboljelima.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo istaknula je kako UNICEF od samog početka pandemije osigurava pomoć i podršku zdravstvenom sustavu kroz osiguravanje zaštitne medicinske opreme, higijenskih proizvoda i dezinficijensa, organizaciju mrežnih treninga te pripremu edukativnih materijala, smjernica i preporuka.

UNICEF je dosad osigurao medicinsku i zaštitnu opremu te higijenske potrepštine vrijedne 3,7 milijuna kuna te 480.000 kuna vrijedan sustav za dugotrajnu pohranu podataka, kojim se omogućuju nastavak obrazovanja i neometano provođenje nastave na daljinu svim nastavnicima i učenicima u Hrvatskoj.

Donirano je 100 tablet računala vrijednih 120.000 kuna za djevojčice i dječake iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Za djecu iz 52 škole diljem Hrvatske koja nemaju pristup internetu osigurano je 500 SIM kartica s 22 GB internetskog prometa za cijelo vrijeme trajanja nastave na daljinu.

UNICEF je osigurao i 450 paketa higijenskih potrepština, igračaka, slikovnica i bojica za djecu predškolske dobi iz socijalno ugroženih obitelji, stručne smjernice i preporuke za zdravstvene i obrazovne stručnjake, kao i stručnjake iz sustava socijalne skrbi te e-platformu „Učite s nama o roditeljstvu” s besplatnim tečajevima.

UNICEF-ovu kampanju "Zajedno protiv koronavirusa" moguće je podržati putem internetske stranice ili uplatom na UNICEF-ov račun HR1723600001501092524; poziv na broj 2063-98.