Događaji

#infrastruktura

Nova trajektna luka u Tkonu otvorit će se do početka turističke sezone, no Saljani će morati još čekati

Nova trajektna luka u Tkonu otvorit će se do početka turističke sezone, no Saljani će morati još čekati
Ilustracija novog pristaništa u Tkonu - ŽLU Zadar

Do početka turističke sezone u funkciji bi trebala biti nova trajektna luka u Tkonu. Za razliku od žitelja Pašmana, Dugootočani još uvijek čekaju početak najavljenih radova na modernizaciji luke u Salima.

32 milijuna kuna vrijedan projekt na Pašmanu primiče se svom kraju, procjenjuje ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola.

- U Tkonu su, 100-injak metara zapadno od postojeće luke, izgrađena 2 gata s ukrcajnim čekalištima, parkiralištem i popratnim sadržajima. Taj je dio u završnoj fazi, asfaltira se, stavlja se rasvjeta, još Hrvatske ceste trebaju napraviti priključak s državne ceste 110. Ja očekujem da bi prije turističke sezone tamo u 6 mjesecu u Tkonu trebalo biti otvorenje.

Izmicanje pristaništa rasteretit će središte mjesta te podići funkcioniranje prometa na relaciji Biograd - Tkon na višu razinu. Sličan cilj ima i izgradnja lukobrana u luci Sali, projekt koji je već trebao biti u realizaciji da natječaj za izvođača radova nije poništen u listopadu prošle godine jer su dvije pristigle ponude bile 60-ak posto veće od planiranih 40 i pol milijuna kuna koliko je bilo osigurano za ovaj projekt. Načelnik općine Zoran Morović je optimističan:

- Prebačena je procjenjena vrijednost izgradnje ali mi očekujemo da se uskoro raspiše novi natječaj i ide u izvođenje radova.

Ravnatelj Škibola navodi kako je riječ o sredstvima iz omotnice EU fonda 2014-2021 koji je zaključen:

- Sa SAFU-om Europske unije i sa ministarstvom napravili smo kompletnu pripremu i očekujemo potpisivanje novog ugovora i raspisivanje novog natječaja za izvođača radova , aplicirali smo i nadamo se, Pokušavamo iz omotnice fonda 2014-21 uskočiti u zadnji vlak - kazao je Škibola za naš program.