Događaji

u sklopu pilot-projekta

Na području Elektre Zadar u napredne mreže uložit će se više od 24 milijuna kuna

Na području Elektre Zadar u napredne mreže uložit će se više od 24 milijuna kuna

HEP - Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS) održao je drugu radionicu „Pilot-projekt uvođenja naprednih mreža“ s ciljem informiranja javnosti o važnosti i značajkama implementacije projekta na distribucijskom području Elektre Zadar.

Riječ je o prvom projektu HEP ODS-a sufinanciranom bespovratnim sredstvima Europske unije, a od 176,83 milijuna kuna, kolika je ukupna vrijednost projekta, čak 149,95 milijuna kuna, odnosno 85 posto, čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U sklopu projekta, u napredne mreže na području Elektre Zadar uložit će se 24,1 milijun kuna.

Stručno predavanje o upravljanju distribuiranim izvorima u naprednim distribucijskim mrežama održao je prof. Stipe Vodopija s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita. 

Napredne mreže povećavaju mogućnosti integracije distribuiranih izvora i obrnuto, distribuirani izvori daju mogućnost aktivne regulacije radne/jalove snage u dubini mreže. Distribuirani izvori sukladno europskim regulativama imaju širok raspon mogućnosti regulacije radne i jalove snage na temelju predefiniranih krivulja ili na temelju naloga s postavnom vrijednosti iz centra upravljanja. U budućnosti će se u distribucijskoj mreži više koristiti raspoloživi potencijali distribuiranih izvora za regulaciju te će obje strane (mreža i proizvođači) funkcionirati naprednije i učinkovitije u redovnim i izvanrednim pogonskim situacijama“, rekao je Vodopija. 

Sklopka ugrađena u sklopu Pilot-projekta uvođenja naprednih mreža na stupnom mjestu dalekovoda u Bilišanima

U sklopu Pilot projekta, HEP ODS-a ulaže u tri funkcionalna područja napredne elektrodistribucijske mreže: naprednu mjernu infrastrukturu, razvoj i optimizaciju konvencionalne mreže te automatizaciju srednjonaponske mreže u pet (Elektroslavonija Osijek, Elektra Zagreb, Elektrodalmacija Split, Elektra Zadar i Elektrojug Dubrovnik) od ukupno 21 distribucijskog područja HEP ODS-a. 

Projekt obuhvaća uspostavu napredne mjerne infrastrukture koja će omogućiti praćenje potrošnje električne energije, aktivno upravljanje potrošnjom na razini krajnjih korisnika, precizniji izračun gubitaka i lociranje područja s povećanim gubicima u distribucijskoj mreži. U tu svrhu, u 6.125 transformatorskih stanica ugradit će se sumarna brojila, a kod krajnjih kupaca će se 24.000 postojećih brojila zamijeniti naprednim brojilima. Na području Elektre Zadar ugradit će se 2.600 naprednih brojila kod krajnjih korisnika i 584 brojila u transformatorskim stanicama.

Razvoj i optimizacija konvencionalne mreže obuhvatit će zamjenu postojećih 449 transformatora novim, energetski učinkovitijim, što će doprinijeti smanjenju tehničkih gubitaka. Na području Elektre Zadar ugradit će se 15 energetski učinkovitih transformatora.

Automatizacija srednjonaponske mreže obuhvatit će ugradnju 670 daljinski upravljivih uređaja u dubini mreže što će povećati pouzdanost napajanja smanjenjem trajanja neplaniranih prekida te stvoriti tehničke preduvjete za širu integraciju obnovljivih izvora u elektrodistribucijsku mrežu. Na području Elektre Zadar ugradit će se 70  daljinski upravljivih rastavnih sklopki i 23 daljinski upravljivih sklopnih blokova. 

Provođenje Pilot-projekta uvođenja naprednih mreža doprinijet će pouzdanosti napajanja električnom energijom na području Distribucijskog područja Zadar. Ugradnjom energetski učinkovitih transformatora smanjit će se gubici u mreži za 12,6 posto u odnosu na baznu 2014. godinu, ugradnjom naprednih brojila dobit ćemo 2600 novih korisnika s pristupom naprednoj mreži, a ugradnjom daljinski upravljivih sklopki smanjit će se trajanje prisilnih prekida po kupcu za 60 minuta“, zaključio je direktor Elektre Zadar Tomislav Dražić. 


Reci što misliš!