Događaji

#islamgrčki

U Islamu Grčkom otvorila se velika rupa u zemlji

U Islamu Grčkom otvorila se velika rupa u zemlji
Marko Dimić/PIXSELL

U Islamu Grčkom nadomak Zadra dogodio se fenomen nalik onomu na Banovini nakon razornog potresa. U zemlji se otvorila višemetarska rupa kojoj nitko ne zna uzrok. Osim policije koja je rupu ogradila nitko od stručnjaka još ju nije obišao.

Upitnik iznad glave Velimira Ćose puno je veći od ovog traktorom slučajno ocrtanog na oranici. Toliku rupu još nije vidio. Dok ore uglavnom gleda unatrag u brazdu pa je susret s rupom mogao biti koban.- Budući da mi je pogled stalno na plugu, da sam upao ovdje tko zna što bi mi se dogodilo. Najvjerojatnije ne bi ni izišao odavde, kazao je Velimir Ćoso iz Islama Grčkog. 

Iako nije velika poput onih na Banovini, rupa je uplašila i Velimirovu suprugu Iku. Ona je napomenula da neće više raditi na toj zemlji jer ju je strah da ne rupa ne otvori na još nekom mjestu. 

Njiva je trebala dati 6-7 tona krumpira, ali od toga neće biti ništa. Rupa široka 4 metra i duboka isto toliko, progutala je desetak kubika zemlje. Možda bi se urušila i više no korijenje obližnjih stabala sprječava, bar za sada, daljnju eroziju.

Velimir Ćoso izjavio je da bi rupu zatrpao sa zemljom, ali ipak neće jer ga je strah. Osim policije koja je rupu ogradila nitko od stručnjaka još ju nije obišao.

Ovo nije prva ovakva rupa na ovom području. U Biloj Vlaci prije 15-tak godina otvorila se jedna puno veća i progutala cijelo stado ovaca. Ovce su tada spašene zahvaljujući speleolozima. Tko će i kako spasiti njivu u Ravnim Kotarima kao i onih stotinjak na Banovini pitanje je na koji ni struka još nema jasan odgovor.